Передплата 2024 «Добра кухня»

Пряні аромати Європи

Кранц та кекс – святкові ласощі Австрії

Європу заполонили п’янкі аромати глінтвейну та різноманітної різдвяної випічки. Це обов’язкова частина святкових традицій у багатьох країнах. Пряники, кекси, рулети, печиво, марципанові та шоколадні фігурки з’являються на прилавках ярмарків задовго до Різдва.

Австрія – рідний дім для листкових та розсипчас­тих булочок, так званої viennoiserie (віденської випіч­ки). На вітринах кав’ярень мож­на знайти щось особливе на будь-який випадок життя: слой­ки на сніданок, тістечка до чаю та спеціальні десерти до свя­та. Кранці (або кранчі) зазвичай випікають на Різдво, і їхня фор­ма повторює вінок, який перед святом з’являється на кожних дверях. Насправді це звичний для нас рулет із маком, але ав­стрійці тісто красиво сплітають і прикрашають. Тому його ціл­ком можна подати до святково­го столу.

Один із найвідоміших ав­стрійських кексів – гугельхупф. Традиційно його подають на сніданок, але він ідеально під­ходить і для вечірнього чаю­вання. Спершу це був десерт простих австрійців, але у XIX столітті імператор Франц Йо­сиф ввів його в моду у буржу­азних чайних салонах. Імпера­тор так любив цей пиріг, що їв його майже щодня. Незабаром віденські господині почали готувати гугельхупф з особливих приводів, а на Різдво подавати його з пишним декором зі сві­чок та шоколадних фігурок. В австрійській Штирії гугельхупф спочатку був... капелюхом. На весіллі подружки нареченої прикрашали його запалени­ми свічками та танцювали з гу­нельхупфом на голові, доки не догорала остання свічка.

Рецепт гугельхупфа має без­ліч варіацій, тісто може підніма­тися за рахунок великої кіль­кості яєць або за допомогою дріжджів. Кекс може бути мар­муровим, з цукатами чи шоко­ладом.

У деяких містах Австрії гос­подині випікають до 30 різних видів різдвяного печива, а за­пивати смаколики прийнято га­рячим глінтвейном – найпопу­лярнішим зимовим напоєм в Австрії.

Кранц із маком

Для тіста: 1 кг борошна, 40 г солі, 40 г швидкодіючих сухих дріжджів, 40 г розпушу­вача, 500 мл молока кімнатної температури, 2 яйця, 100 г цу­кру, 100 г вершкового масла кімнатної температури.

Для начинки: 250 г подріб­неного маку, 100 г цукру, 100 мл молока, 5 г меленої кориці, 2 г натертої апельси­нової цедри.

Змішати 200 г борошна, дріжджі, 20 г цукру і 250 мл те­плого молока. Опару накрити плівкою і залишити за кімнатної температури на 2 год.

У чашу планетарного міксе­ра покласти всі інґредієнти для тіста, додати опару і вимішувати насадкою «гак» 5-6 хв. Або за­місити тісто руками. Переклас­ти тісто на злегка присипану бо­рошном поверхню і сформувати кулю, накрити її серветкою або плівкою і залишити на 10 хв.

Начинка. Закип’ятити молоко з цукром і цедрою, додати мак і корицю, варити на середньому вогні до напівготовності. Накри­ти плівкою.

Розкачати тісто на корж 20х80 см завтовшки 5 мм. Ви­класти начинку і скрутити щіль­ний рулет. Розрізати його вздовж на 3 частини та сплести косу. З’єднати кінці рулета, щоб вийшов віночок.

Перенести кранц на деко, за­стелене папером для випічки, у центр віночка поставити мета­леве кільце. Залишити на 1 год для вистоювання.

Розігріти духовку до 180°С. Випікати 50-60 хв, до світло- коричневого кольору. Пере­вірити готовність дерев’яною шпажкою. Остудити кранц на решітці. За бажання прикрасити глазур’ю, шоколадними фігур­ками та цукровими сніжинками.

Гугельхупф

40 г родзинок, 250 г бо­рошна, 10 г розпушува­ча, 250 г вершкового масла, 250 г цукрової пудри + трохи для посипання, 2 г екстракту ванілі, 2 г натертої лимонної цедри, 5 яєць, 30 мл молока.

Вимити родзинки та замо­чити у гарячій воді на 1 год, по­тім обсушити паперовими руш­никами. Змішати борошно, родзинки і розпушувач.

Розігріти духовку до 170°С. Змастити і посипати борошном форму для кекса.

У чаші планетарного мік­сера збити вершкове мас­ло кімнатної температури, цу­крову пудру, екстракт ванілі і лимонну цедру до стану лег­кого крему. Додати по одному яйця, ретельно збиваючи масу. Зменшити швидкість міксера, влити молоко, перемішати. Або збити всі інґредієнти звичай­ним міксером.

Зняти чашу, додати суміш бо­рошна та родзинок і переміша­ти силіконовим шпателем, поки борошно і тісто повністю не з’єднаються.

Вилити тісто у форму, за­повнюючи її до 3/4 заввишки. Випікати на середньому рівні духовки близько 45-60 хв. Пе­ревірити готовність дерев’яною шпажкою.

Перевернути форму з кек­сом на решітку й акуратно його вийняти. Посипати гарячий гу­гельхупф цукровою пудрою. По­вністю остудити.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини