Передплата 2024 ВЗ

Англійський кекс з сухофруктами

Різдвяні страви, які готують в листопаді

Такі кекси готують наприкінці листопада — на початку грудня і залишають настоюватися. Обов’язково витримайте сухофрукти в бренді — це не дасть їм зіпсуватися. Готовий кекс загорніть у пергамент або фольгу і зберігайте в темному прохолодному місці.

  • 200 г борошна
  • 175 г вершкового масла
  • 175 г коричневого цукру
  • 4 великі яйця
  • 350 г темних родзинок
  • 225 г світлих родзинок
  • 100 г сушеної журавлини
  • 60 г сушеної вишні
  • 60 г цукатів
  • 50 г меленого мигдалю
  • 60 г посіченого мигдалю
  • цедра 1 лимона
  • 2 ст. ложки меду
  • 2 ст. ложки бренді або коньяку
  • 1 ч. ложка суміші спецій (кориця, мускатний горіх, імбир, духмяний перець, гвоздика і кардамон)
  • 2−3 ст. ложки бренді або коньяку — для просочення
  • абрикосовий джем
  • цукати або сухофрукти — для прикрашання

Розігріти духовку до 150 °C.

Застелити круглу форму (без отвору) пергаментом. Зовні форму обгорнути у кілька шарів газети і обв’язати — газета запобіжить підгорянню кексу з боків.

Просіяти борошно зі спеціями.

Всі сухофрукти покласти у миску, додати 2 ст. ложки борошна і перемішати. Збити масло з цукром до стану легкого крему. Додати цедру, мед і бренді, перемішати.

По одному додати яйця, щоразу добре збиваючи масу. Потрохи додати борошно і мелений мигдаль, потім фрукти і горіхи, перемішати.

Викласти тісто у форму, розрівняти поверхню, у центрі зробити поглиблення ручкою ложки. Поставити кекс у духовку і випікати 3 год. Якщо верх кексу сильно потемніє, прикрити його фольгою або пергаментом. Перевірити готовність кексу дерев’яною паличкою. Вийняти кекс з духовки і залишити у формі на 30 хв. Потім акуратно перекласти кекс на решітку і повністю остудити.

Проколоти кекс у декількох місцях дерев’яною паличкою і просочити бренді. Прикрасити сухофруктами і змастити підігрітим абрикосовим джемом.

Більше рецептів тут

Схожі новини