Пудинг
Різдвяні страви, які готують в листопаді
Різдвяний пудинг краще приготувати заздалегідь, щоб усі смаки розкрилися. Ви можете заморозити пудинг на термін до 6 місяців або зберігати у темному прохолодному місці до 4 місяців.
Різдвяний пудинг — із прянощами, сухофруктами і горіхами — традиційно готують у Великій Британії, США, Канаді та Австралії напередодні найулюбленішого зимового свята. Щоб родзинки стали ароматнішими, залийте їх ромом заздалегідь, за 2−3 дні, і поставте у холодильник, затягнувши верх ємності зі сухофруктами харчовою плівкою.
Періодично струшуйте, щоб ягоди просочилися ароматним алкоголем.
ДЛЯ ВЕРХУ ПУДИНГУ:
- 3 ст. ложки меду
- 4 ст. ложки вершкового масла
- 3 ст. ложки цукру
- 300 г різних цукатів
- 50 г горіхів
- цукрова пудра — за бажання
ДЛЯ ПУДИНГУ:
- 50 г волоських горіхів
- 3 ст. ложки меду
- 1 ч. ложка кориці
- 175 г вершкового масла
- 50 г фундуку
- 3 ст. ложки темного рому або лікеру (Куантро)
- 3 яйця
- 200 г темних родзинок
- 50 г мигдалю
- 1 апельсин
- 1 склянка з гіркою борошна
- 2/3 склянки цукру
Мигдаль, фундук і волоські горіхи обсмажити на сухій розпеченій пательні, постійно помішуючи, 3 хв. Горіхи дрібно посікти ножем. Родзинки замочити у ромі на 30 хв. З апельсина зняти терткою цедру, з м’якоті вичавити сік.
Цукати нарізати кубиками (по 0,5−0,7 см), присипати невеликою кількістю борошна, перемішати.
Змастити вершковим маслом 2-літрову форму для різдвяного пудингу.
Як форму можна використати звичайну каструлю або будь-який вогнетривкий посуд відповідного розміру.
Головне, щоб ця форма вмістилася в іншу, ширшу каструлю, в якій варитимете пудинг.
Збити міксером масло з цукром і медом до однорідності. Покласти цілі цукати і горіхи на дно форми. Викласти на них приготовлену масляну суміш.
Збити масло, цукор і мед до однорідності. Окремо збити яйця. У миску зі збитим маслом додати 2 ст. ложки апельсинової цедри і корицю. Продовжуючи збивати, влити підготовлені яйця. Не вимикаючи міксер, поступово, невеликими порціями додавати в масу борошно. Продовжувати збивати, поки тісто не стане абсолютно однорідним і гладким на вигляд.
Додати у тісто подрібнені горіхи і цукати, родзинки разом з ромом і 2 ст. ложками апельсинового соку. Ретельно перемішати, щоб горіхи, цукати і родзинки рівномірно розподілилися по всій масі тіста. Тісто викласти у підготовлену форму. Розрівняти.
З пергаменту вирізати коло, діаметр якого має бути на 3 см більший за діаметр форми. Змастити його вершковим маслом або олією. Накрити верх форми, відігнути вниз край паперу і обв’язати шпагатом. Поставити форму в каструлю більшого діаметру.
Акуратно влити холодну воду так, щоб каструля була заповнена на третину.
Поставити на великий вогонь, довести до кипіння, зменшити вогонь до середнього, накрити кришкою і готувати 3 год. Час від часу перевіряти рівень води в каструлі і підливати знову до 1/3 об"єму.
Потім зняти каструлю з вогню. Вийняти з неї форму з пудингом. Дати охолонути до кімнатної температури і поставити на 10−12 год у холодильник.
Щоб вийняти пудинг з форми, провести тонким гострим ножем по краю форми і перевернути пудинг на блюдо. За бажання присипати цукровою пудрою.
Щоб пудинг був соковитішим, перед подачею його іноді поливають цукровим сиропом з додаванням бренді або червоного вина.
Більше рецептів тут