Заморський суперфуд
Авокадо вважається фруктом, але за складом більше нагадує овоч
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/445193/avokado.jpg)
Всі знають, що найкорисніші овочі й фрукти — ті, які вирощені у нашій місцевості, у звичних нам кліматичних умовах. Та щоб урізноманітнити раціон, хочеться іноді чогось екзотичного, тому варто знати про плюси і мінуси таких продуктів. Авокадо вважається фруктом, оскільки росте на дереві (батьківщина — Південна Америка і Мексика), та за складом і смаковими якостями більше нагадує овоч. Вже не сприймається як делікатес, бо все частіше опиняється на столі як корисна для здоров’я їжа. Тож може надійно захистити від дефіциту корисних речовин.
У чому ж користь? У позитивному ефекті на системи організму. Алігаторова груша (інша назва авокадо) очищує кров, знижує ймовірність появи холестеринових бляшок і запобігає розвитку серцево-судинних недуг; покращує працездатність мозку, підвищує тонус і бадьорість; благотворно впливає на травлення і допомагає налагодити обмінні процеси; постачає організму поліненасичені жирні кислоти; нормалізує кровообіг, підвищує гемоглобін, запобігає анемії; знижує дратівливість і тривожність; підвищує імунну опірність. Все це — завдяки величезній кількості вітамінів, макро- і мікроелементів. Зокрема аскорбінова кислота, вітаміни, А і Е, вітамін D, вітамін РР, досить рідкісний вітамін К, вітаміни В1, В2, В5, В6 і В9. У м’якоті містяться калій і магній, натрій і мідь, залізо і фосфор, цинк і селен, кальцій, марганець.
Для вегетаріанців є замінником продуктів тваринного походження. Для тих, хто активно займається спортом, — джерелом речовин, що відповідають за ріст м’язів і якість жирового обміну.
Хочете позбутися закрепів? З’їжте авокадо на сніданок. Фрукт багатий клітковиною, яка покращує роботу кишківника, абсорбує відпрацьовані продукти життєдіяльності.
Зловживаєте іноді жирною їжею, час від часу виникає спокуса з’їсти щось ненатуральне? Щоб допомогти печінці прийняти на себе цей удар, закусіть шкідливу їжу авокадо. У ньому міститься глутатіон, який зв’язує токсини, і шкідливі речовини легше виводяться з організму.
У складі авокадо відсутні шкідливі жири і цукор. Зате є олеїнова кислота, завдяки якій відбувається розпад «поганого» холестерину в крові і не утворюються так звані бляшки.
В авокадо низький глікемічний індекс, тому можна вживати діабетикам. Однак у надмірних кількостях може завдати шкоди. Тому не слід зловживати, особливо якщо є схильність до ожиріння.
Є й інші застереження. Не можна включати в раціон при гострій стадії панкреатиту, та й під час ремісії вживати в невеликих дозах, оскільки жири завдають шкоди підшлунковій залозі. Це ж стосується гастриту з високою кислотністю — не їсти взагалі або скоротити до мінімуму. Якщо ж кислотність низька, то, навпаки, авокадо принесе користь, оскільки стимулює вироблення шлункового соку і прискорить травлення. Слід відмовитися від фрукта при виразці 12-палої кишки через подразнювальну дію на слизову.
Нема однозначних рекомендацій щодо вживання у період вагітності. З одного боку, фолієва кислота, наявна у складі авокадо, незамінна для матері і плоду. З іншого — надмірна кількість тропічного фрукта може завдати шкоди саме через передозування корисних речовин. Може виявитися й індивідуальна непереносимість у матері і плоду. Не варто вживати й під час грудного вигодовування, оскільки велика жирність призведе до кольок і розладу травлення. Відкладіть для вашої дитини знайомство з авокадо до 3 років, і тільки з дозволу педіатра.
Ще одне застереження — високий вміст вітаміну К збільшує в’язкість крові, тому не варто вживати тим, хто страждає від тромбофлебіту.
У великих кількостях може знизити ефект протизапальних засобів.
А ось косметологи успішно застосовують цілющі властивості. На основі фрукта створюють дієві антивікові маски і засоби для догляду за волоссям.
Щоб отримати максимум користі, авокадо слід правильно вибрати. Фрукт буде смачним, якщо має однорідний колір і середню м’якість. Надмірна твердість — ознака незрілості й гіркоти. Якщо ж плід занадто м’який, з плямами і темними цятками — він почав підгнивати.
Якщо у вас залишилася половинка плоду, можна зберегти її у холодильнику на 1−2 дні: скропіть лимонним соком і загорніть у харчову плівку.
І шкірка, і кісточка плоду містять небезпечні токсичні речовини. Пам’ятайте про це і за відсутності протипоказань включайте м’якоть у раціон. Нехай салати, «намазки», соуси смакують і не шкодять.
Читайте також: Обліпиха як суперфуд