Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Заморський суперфуд

Авокадо вважається фруктом, але за складом більше нагадує овоч

Всі знають, що найкорисніші овочі й фрукти — ті, які вирощені у нашій місцевості, у звичних нам кліматичних умовах. Та щоб урізноманітнити раціон, хочеться іноді чогось екзотичного, тому варто знати про плюси і мінуси таких продуктів. Авокадо вважається фруктом, оскільки росте на дереві (батьківщина — Південна Америка і Мексика), та за складом і смаковими якостями більше нагадує овоч. Вже не сприймається як делікатес, бо все частіше опиняється на столі як корисна для здоров’я їжа. Тож може надійно захистити від дефіциту корисних речовин.

У чому ж користь? У пози­тивному ефекті на системи організму. Алігаторова гру­ша (інша назва авокадо) очищує кров, знижує ймовірність появи холестеринових бляшок і запо­бігає розвитку серцево-судинних недуг; покращує працездатність мозку, підвищує тонус і бадьо­рість; благотворно впливає на травлення і допомагає налаго­дити обмінні процеси; постачає організму поліненасичені жирні кислоти; нормалізує кровообіг, підвищує гемоглобін, запобі­гає анемії; знижує дратівливість і тривожність; підвищує імунну опірність. Все це — завдяки ве­личезній кількості вітамінів, ма­кро- і мікроелементів. Зокрема аскорбінова кислота, вітаміни, А і Е, вітамін D, вітамін РР, досить рідкісний вітамін К, вітаміни В1, В2, В5, В6 і В9. У м’якоті містяться калій і магній, натрій і мідь, залізо і фосфор, цинк і селен, кальцій, марганець.

Для вегетаріанців є замінни­ком продуктів тваринного похо­дження. Для тих, хто активно за­ймається спортом, — джерелом речовин, що відповідають за ріст м’язів і якість жирового обміну.

Хочете позбутися закрепів? З’їжте авокадо на сніданок. Фрукт багатий клітковиною, яка покращує роботу кишківника, абсорбує відпра­цьовані продукти життєдіяльності.

Зловживаєте іноді жирною їжею, час від часу виникає спо­куса з’їсти щось ненатуральне? Щоб допомогти печінці прийняти на себе цей удар, закусіть шкідли­ву їжу авокадо. У ньому міститься глутатіон, який зв’язує токсини, і шкідливі речовини легше виво­дяться з організму.

У складі авокадо відсутні шкід­ливі жири і цукор. Зате є олеїнова кислота, завдяки якій відбуваєть­ся розпад «поганого» холесте­рину в крові і не утворюються так звані бляшки.

В авокадо низький глікемічний індекс, тому можна вживати діа­бетикам. Однак у надмірних кіль­костях може завдати шкоди. Тому не слід зловживати, особливо якщо є схильність до ожиріння.

Є й інші застереження. Не можна включати в раціон при го­стрій стадії панкреатиту, та й під час ремісії вживати в невеликих дозах, оскільки жири завдають шкоди підшлунковій залозі. Це ж стосується гастриту з високою кислотністю — не їсти взагалі або скоротити до мінімуму. Якщо ж кислотність низька, то, навпаки, авокадо принесе користь, оскіль­ки стимулює вироблення шлунко­вого соку і прискорить травлення. Слід відмовитися від фрукта при виразці 12-палої кишки через по­дразнювальну дію на слизову.

Нема однозначних рекомен­дацій щодо вживання у період вагітності. З одного боку, фолієва кислота, наявна у складі авокадо, незамінна для матері і плоду. З ін­шого — надмірна кількість тропіч­ного фрукта може завдати шкоди саме через передозування корис­них речовин. Може виявитися й індивідуальна непереносимість у матері і плоду. Не варто вживати й під час грудного вигодовування, оскільки велика жирність призве­де до кольок і розладу травлення. Відкладіть для вашої дитини зна­йомство з авокадо до 3 років, і тільки з дозволу педіатра.

Ще одне застереження — ви­сокий вміст вітаміну К збільшує в’язкість крові, тому не варто вжи­вати тим, хто страждає від тром­бофлебіту.

У великих кількостях може зни­зити ефект протизапальних засобів.

А ось косметологи успішно за­стосовують цілющі властивості. На основі фрукта створюють дієві антивікові маски і засоби для до­гляду за волоссям.

Щоб отримати максимум корис­ті, авокадо слід правильно вибрати. Фрукт буде смачним, якщо має од­норідний колір і середню м’якість. Надмірна твердість — ознака незрі­лості й гіркоти. Якщо ж плід занадто м’який, з плямами і темними цятка­ми — він почав підгнивати.

Якщо у вас залишилася поло­винка плоду, можна зберегти її у холодильнику на 1−2 дні: скропіть лимонним соком і загорніть у харчову плівку.

І шкірка, і кісточка плоду містять небезпечні токсичні речовини. Пам’ятайте про це і за відсутності протипоказань включайте м’якоть у раціон. Нехай салати, «намазки», соуси смакують і не шкодять.

Читайте також: Обліпиха як суперфуд

Схожі новини