Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рецепт варення з томатів і м'яти

Такого ви ще точно не пробували! Але це поєднання має всі шанси завоювати вашу любов

Ми маємо досить велику кількість рецептів варення з фруктів та ягід. До класичних смаків пропонуємо додати новий смаколик – варення з томатів та м'яти. Воно має напрочуд освіжальний ефект, а намазувати його можна на круасани чи брускети до сніданку. Також варенню з томатів та м'яти пасуватиме в якості соусу до страв із м'яса та запечених овочів.

Поради з приготування варення з томатів

Томати можете брати будь-якого кольору та сорту, але бажано, щоб вони були м'ясистими та з мінімальною кількістю насіння в середині.

Якщо хочете отримати не лише варення, а й соус до страв, то додайте гострої пікантності за допомогою слайсів перцю чилі чи невеликої кількості вичавленого часнику. Усі інгредієнти варіть одночасно. За бажанням зменште кількість цукру.

Радимо закривати томатне варення у маленькі баночки, щоб відкрити та за один-два рази його з'їсти. Щоб варення довго простояло, уважно поставтеся до важливого етапу консервування – стерилізації банок. Пам'ятайте, що не можна розливати гаряче варення в холодні банки, тому що вони можуть тріснути.

Інгредієнти на 700 г варення

  • 1 кг томатів
  • 500 г цукру
  • 20 г листочків м'яти (приблизно 7-10 гілочок)

Приготування

Підготуйте 1 кг томатів. Помийте їх, протріть паперовим рушником, розріжте на дві частини та виріжте плодоніжку. Поріжте томати великим кубиком. За бажанням, щоб отримати більш ніжну консистенцію варення, можете попередньо зняти шкірку з овочів. Зробіть хрестоподібні надрізи та опустіть плоди в окріп. Через хвилину обережно зніміть шкірку та поріжте.

Перекладіть подрібнені томати в каструлю з товстим дном, щоб вони не пригоріли. Додайте 1 кг цукру, поставте на середній вогонь та доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть протягом 20 хвилин періодично помішуючи. Зверху буде з'являтися пінка, прибирайте її ложкою.

Паралельно стерилізуйте банки, щоб вони були готові до закінчення приготування варення з томатів.

З помитих стебел м'яти обірвіть листочки та подрібніть ножем. За кілька хвилин до закінчення приготування додайте листочки м'яти до каструлі з томатами та добре перемішайте. 

Розкладіть варення по банках і закрийте кришками. Залиште їх охолоджуватися за кімнатної температури, а потім переставте в прохолодне місце. Томатне варення можна зберігати до року. Якщо відкрили банку, поставте в холодильник та використайте протягом 14 днів.

Джерело