Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

російська стратегія щодо Європи - це потрійне залякування

Що мені не подобається в цій історії - відсутність чіткої стратегії Євросоюзу, як цьому потрійному тиску протидіяти

  • По-перше, шантаж застосування ядерної або хімічної зброї і в більш широкому сенсі: розповсюдженням війни на Європу.
  • По-друге, енергетичний шантаж зменшенням або взагалі припиненням постачання газу. Звідси зупинка Північного потоку І "на технічне обслуговування" (хто б повірив) та надсилання німецьким компаніям повідомлень про можливість форс-мажорних обставин.
  • По-третє, міграційний шантаж через штучне створення голоду в країнах Африки та Близького Сходу. На жаль, цей сконцентрований тиск обмежено, але працює. Не варто розганяти зраду, ніхто не збирається нас "здавати". Але ядерний шантаж впливає на темпи і якість постачання зброї. Енергетичний - на дозволи повертати Газпрому турбіни для Північного потоку І (а також лобіювання запуску Північного потоку-2 через начебто "технічну нездатність" потоку першого). Міграційний же призводить до дискусій всередині ЄС щодо розблокування ресурсів російських банків для експорту продовольства та добрив. І москва прямо виставляє це як умову свого погодження на експорт нашого зерна.

Що мені не подобається в цій історії - відсутність чіткої стратегії Євросоюзу, як цьому потрійному тиску протидіяти. Це дає російському режиму маневр - пропонувати різним країнам ЄС непублічно домовлятися. І тут можлива домовленість щодо експорту українського зерна не має стати приводом для тиску на нас починати домовлятися не на наших із Заходом, а компромісних з кремлем позиціях.

Політику "батога і пряника" в москві застосовувати вміють. Нашою спільною із Заходом відповіддю має бути політика батога, або краще сказати двох: військового та санкційного. Наше головне завдання на найближчі місяці - не дати нікому в ЄС з цього з‘їхати.

Джерело

Схожі новини