Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Партнерство Китаю та росії. Ситуація складніше, ніж всі думали

Перед світом стоїть одночасно дві задачі: злізти з кремлівської енергетичної голки та не підсісти на китайську

Можливо, ви знали, але для мене інформація, що пролунала на глобальному енергетичному форумі в Сіднеї, була ще одним неприємним відкриттям:

  • цивілізований світ останніми місяцями інвестує значні зусилля в те, щоб позбутися залежності від російського викопного палива. Один з пріоритетних напрямків для досягнення цієї мети: перехід на чисті джерела енергії.

Але, як виявилося, тут на них чекає Китай, який вже контролює понад 80% глобальних ланцюжків постачання сонячної енергії. Та до 2025 року планує контролювати 95%.

Отже, перед світом стоїть одночасно дві задачі: злізти з кремлівської енергетичної голки та не підсісти на китайську.

Дій за двома напрямками одночасно вимагають від світу і оборонні виклики.

В той час, як росія повернула світ у війни минулого сторіччя (танки, артилерія), конкуренція з боку КНР навпаки – технологічна, в тому числі в космосі.

Отже, Заходу потрібно одночасно згадати, що таке озброєння другої світової, відновити старі виробничі лінії та поповнювати запаси застарілими зразками.

І розвивати нові види озброєння, щоб не відставати від КНР у готовності до війни 21 сторіччя.

Тому нам може здаватися, що роль КНР у цій війні обмежується спільними з росією спецопераціями на інформаційному і дипломатичному фронті та збільшенням закупівель російських товарів.

Насправді ж їх партнерство без меж глибше та небезпечніше, ніж те, що ми бачимо на поверхні.

Джерело

Схожі новини