Передплата 2024 «Добра кухня»

Швидка запіканка з баклажанів

Вона дуже схожа на класичну грецьку мусаку, але готується набагато простіше

В Греції обожнюють готувати легкі овочеві страви. Особлива увага приділяється в цій середземноморській кухні баклажанам, з яких роблять різноманітні муси, паштети та намазки. Ще на весь світ знаменита мусака, в якій поєднуються овочі, м'ясо та соус бешамель. Рецепт цієї страви надихнув мене на створення нової, дещо спрощеної версії – запіканки з баклажанів із сиром та базиліком. Готувати її набагато швидше за мусаку, а подавати можна на обід, вечерю чи в якості гарніру до м'ясних та рибних страв.

Поради щодо приготування запіканки з баклажанів із сиром

Беріть будь-які доступні сорти баклажанів у супермаркеті чи на ринку – фіолетові, білі чи зелені. Я обрав найпопулярніші – фіолетові. До них ще додав кабачок, аби урізноманітнити смак та текстуру страви. Ви за бажанням можете додати солодкий перець та м'ясисті сорти томатів. Щодо сиру, я обрав звичайний твердий, але ще більшого різноманіття смаку додадуть й інші сири – наприклад, з білою пліснявою чи пармезан.

Інгредієнти

  • 2 середні баклажани
  • 2 середні кабачки
  • 200 г твердого сиру
  • 5 яєць 
  • 2 ст. л. соку лимона  
  • 3 гілочки базиліку
  • 2 ст. л. соняшникової олії (для смаження) 
  • сіль та перець до смаку

Приготування

Розігрійте духовку до 180 градусів в режимі верхнього та нижнього нагріву. Підготуйте овочі для запіканки. Баклажани (2 шт.) очистьте від шкірки за допомогою ножа або економки та наріжте тонкими слайсами завтовшки близько 5 мм. Кабачки (2 шт.) можете не очищати від шкірки, якщо у вас молоді овочі. Беріть овочі, щоб всередині ще не було великого насіння, бо це вплине на текстуру запіканки. Наріжте їх тонкими слайсами, як і баклажани. 

Слайси баклажанів складіть у миску та посоліть. Залиште на 10-15 хвилин, щоб вони пустили сік. Злийте його та додайте чорний мелений перець до смаку та скропіть 2 ст. л. лимонного соку, аби вони трішки замаринувались. Залиште на 2-3 хвилини. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії та обсмажте слайси баклажанів з обох боків до появи золотистої скоринки. Цей овоч при смаженні вбирає багато олії, тому за потреби використайте більше, ніж вказано. Смажені баклажани викладіть на паперовий рушник, аби вбрати залишки жиру. 

Приготуйте заливку для запіканки. Розбийте 5 яєць у миску та трохи збийте виделкою або віничком, як ви це робите на омлет. Додайте сіль і перець до смаку та дрібно порізане листя базиліку із 3 гілочок. Можете використати будь-який – зелений чи фіолетовий. Ще раз перемішайте. Візьміть 200 г твердого сиру та натріть на крупній тертці. Беріть форму для запікання та викладайте шарами інгредієнти. Бажано, щоб запіканка була високою, тому обирайте форму 22-25 см. У неї викладіть шар баклажанів і посипте сиром. Потім викладіть шар кабачків і знову посипте сиром. Влийте частину яєчної суміші, щоб вона рівномірно розподілилася по формі. Таким же чином викладіть наступні шари. Зверху посипте запіканку сиром та запікайте в духовці за температури 180 градусів 15-20 хвилин. Потім дістаньте та дайте час охолонути до кімнатної температури.

Джерело

Схожі новини