Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Процес розвалу росії самими росіянами запущено

На жаль, спокійно сидіти на березі річки і чекати на труп ворога не можемо

Протягом минулої доби в рф було зроблено три, ніби не пов’язані між собою заяви.

  1. Спочатку депутат Держдуми від Криму заявив, що пропонує повернути червоний прапор СРСР.
  2. Потім в Думі заявили, що розглядають можливість відміни виборів губернаторів восени, щоб не було критики «спецоперації».
  3. І, нарешті, прессекретар путіна Пєсков заявив, що путін знає куди веде країну (ця фраза в різних інтерпретаціях зараз регулярно повторюється на всіх шоу росТВ).

Що все це означає?

  1. У рф готуються до максимального закручування гайок, і під шумок можуть бути знищені залишки демократії.
  2. У рф продовжують мислити в категорії відновлення СРСР 2. Поки якогось чіткого чи точніше реалістичного плану нема, є бажання і є якісь спорадичні рухи. Але СРСР-2 - головна ідея-фікс влади, для якої вставання з колін має логічно завершитися саме відтворенням Союзу.
  3. Єдиним цементуючим фактором для еліт залишається путін.

У цих висновках, звичайно, нічого особливо нового ми не побачили. Але для нас важливіші не самі висновки, а їхні психологічні аспекти.

1. Частота згадувань путіна, який знає, що робить, говорить про розгубленість еліт, які починають втрачати одну з найважливіших речей в житті: прогнозованість майбутнього. Відновлений СРСР — це добре, але як воно виглядатиме, особливо з огляду на економічні санкції і закриття половини світу для цих еліт, не зрозуміло.

2. Закручування гайок і можлива відміна залишків демократії все одно мають передбачати якийсь стержень, на який нанизувалася вся вертикаль влади з її системами противаг. Еліти зараз б‘ють себе в груди і кричать про укрофашистів в першу чергу тому, що чекають зміни правил гри.

Модель, де існували чекісти, чотири партії і т.д. при відсутності залишків демократії, має трансформуватися (бо піраміда рухне). І поки ніхто не розуміє як відбуватиметься ця трансформація. Тому в елітах і починаються ці крики, що путін наше все. Коли ти не знаєш , що робити: хвали царя. Насправді, війна вже показала, що без зміни управлінської структури, росія - це колос на глиняних ногах. І зараз перед рф стоїть виклик: змінити систему і «загубити» частину еліт чи удати, що нічого не відбувається.

3. путін - це ядерна зброя в російському піарі. Вище нього нічого немає. Насправді той, хто запустив і активно підтримує цей наратив або ідіот, або зрадник. Річ у тому, що ця історія або зробить путіна ще більшим божеством, ніж він є зараз, або, з великою долею імовірності, перетворить його на старіючого диктатора, якого грає свита.

Одним словом, процес розвалу росії самими росіянами запущено. На жаль, спокійно сидіти на березі річки і чекати на труп ворога не можемо.

Джерело

Схожі новини