Передплата 2024 «Добра кухня»

Запорука майбутнього - сильна армія

Якщо Україна погодиться з нейтралітетом, то це може бути лише озброєний нейтралітет. Тільки найсильніша армія континенту. Тільки найбільші витрати на оборону - можливо, на шкоду решті всіх інших програм

Директор з комунікацій Білого дому Кейт Бедігфілд зазначила, що жодних конкретних деталей гарантій безпеки, які Сполучені Штати могли б надати Україні, просто не існує, проте президент Байден "не прийматиме рішень, які ведуть до прямого конфлікту між військовими США та росії".

Раніше заступник прем'єр-міністра Великої Британії Домінік Рааб заявив, що його країна в односторонньому порядку не повторюватиме зобов'язання НАТО щодо країн, які не входять до НАТО і виключив можливість прямої участі британських військ у війні з росією. І це - найближчі союзники України у протистоянні з кремлем. Зрозуміло, що "гарантії" решти країн будуть ще більшою мірою декларативними - якщо взагалі будуть.

Так конструкція, запропонована українськими учасниками переговорів з росією, впала на наших очах наступного ж дня після її оприлюднення - причому впала публічно, нам не потрібно навіть посилатися на якісь джерела та кулуарну інформацію, щоб це побачити. Впала тому, що не могла не обрушитися.

Політика – точна наука, щоб ми там про неї не думали. Якби Сполучені Штати, Велика Британія та інші країни Заходу були б готові до прямої конфронтації з росією – і до загрози Третьої Світової війни із залученням ядерного компонента – вони б воювали вже сьогодні, без жодних угод про гарантії безпеки для України. І, до речі, вже сьогодні – якщо не вчора – Україна була б членом НАТО.

Якщо вони не готові до такої війни, вони ніколи не підпишуть документ, який зобов'язуватиме їх брати участь у такій війні завтра. До того ж документ, який буде складений у більш жорстких рамках, ніж зобов'язання щодо НАТО. До того ж, буде документом демонстративно одностороннім. Адже суть зобов'язань щодо НАТО - не лише у тому, що американці та британці готові будуть вмирати за поляків чи латишів, а ще й у тому, що поляки чи латиші вмиратимуть за британців та американців. А гарантії безпеки Україні пропонувалося прописати таким чином, що американці та британці зобов'язані вмирати за українців, а ось самі українці нікому нічого не винні, що наша країна, яка продемонструвала всьому світу, як вона може протистояти агресії – потенційна жертва. І тільки. Хто таке підпише при здоровому глузді?

Читач, який упевнений, що представники влади, тим більше у воєнний час, мають "більше інформації" і тому точно знають, що роблять, повинен для початку усвідомити, як взагалі з'являються подібні пропозиції і чому вони виявляються мильними бульбашками. Ідею про гарантії безпеки Україні публічно презентував відставний дипломат Олександр Чалий – людина, яку я знаю багато десятиліть. Людина, відразу скажу, дуже хороша і дуже освічена. Але – фантазер. У політиці й на державній службі є така категорія людей, які примудряються прожити у світі власних фантазій все життя. У мирний час їхні фантазії відносно безпечні і навіть дозволяють їм з серйозним виглядом виступати на міжнародних конференціях. Але у воєнний час будь-яка дивна фантазія, яка виявляється політичною ілюзією, може призвести до дезорієнтації та деморалізації суспільства. І, до речі, саме через це цю фантазію з таким ентузіазмом сприйняли російські учасники переговорів. Тому що у кремлі точно знають, що жодних зобов'язальних гарантій від західних країн Україна не отримає.

А ось іншу українську фантазію, яку могли б, у свою чергу, підтримати на Заході – 15-річні переговори щодо Криму – у кремлі одразу ж відкинули. Тому що у Києві досі виходять із дивовижного припущення, що путіну треба якось вийти із ситуації з окупацією Криму і думають, як би знайти тут компроміс. Але сам путін, швидше за все, упевнений, що знайшов найкращий вихід. І цей вихід – не переговори з Україною, а її знищення.

Тому якщо ми хочемо отримати відповідь на запитання, чи є можливим нейтральний статус України, то ми маємо на нього чесно відповісти самим собі: так, є можливим. Але без жодних зобов'язальних гарантій із боку Заходу. Жодної нової системи європейської безпеки, на жаль, не буде - тим більше, що саме війна росії проти України довела абсолютну ефективність НАТО та взаємних зобов'язань членів альянсу. І якщо за рік після закінчення цієї війни росія знову нападе на Україну, нам доведеться воювати самим і розраховувати виключно на військову та політичну підтримку Заходу.

Чи є вихід із цієї ситуації, яка може здатися багатьом тупиковою?

Так. Є. І про цей вихід точно сказав Володимир Зеленський у своєму черговому зверненні до нації: свобода має бути озброєною не гірше за тиранію. Ці слова, як зазначив Зеленський, він також адресував американському колезі.

Якщо Україна погодиться з нейтралітетом, то це може бути лише озброєний нейтралітет. Тільки найсильніша армія континенту. Тільки найбільші витрати на оборону - можливо, на шкоду решті всіх інших програм. Це статус Ізраїлю перших років незалежності єврейської держави: не дуже багата країна, але дуже сильна армія.

І так нам доведеться прожити до краху путінського режиму. А от коли цей режим впаде, нам потрібно буде буквально за лічені місяці подавати заявку до НАТО і приєднуватися до альянсу.

І лише після цього ми зможемо нарешті зітхнути спокійно і навіть зменшити наші військові витрати. Але ані днем раніше.

Джерело

Схожі новини