Передплата 2024 ВЗ

П'ятдесяти відтінків сірого кольору вже не існує

Є лише вибір між чорним або білим

Спочатку росія захопила Крим і відрізала Україну від її найбільших родовищ газу - 766 мільярдів кубів блакитного палива.

Наступним кроком росія захопила Донбас та відрізала Україну від 90% покладів вугілля. Це, тим не менше, не підкорило Україну, бо вдалося запустити всі п'ятнадцять енергоблоків атомних електростанцій водночас і у такий спосіб компенсувати нестачу вугілля для теплових станцій.

Тоді росія захопила Запорізьку атомну електростанцію, де виробляється майже половина всієї електроенергії Енергоатому України.

Крім того, росія захопила чорнобильську зону, де збудовані сховища ядерних відходів. Це дозволяло Україні не платити росії 200 мільйонів доларів щорік за збереження відходів палива атомних електростанцій на російській території.

Якщо Україна буде відрізаною не тільки від своїх покладів газу та вугілля, а ще й від більшої частини своєї ядерної енергетики, то українська економіка не зможе існувати без російських енергоносіїв і швидко перетвориться на вірменську економіку, де усі активи, які чого-небудь варті, належать російському капіталу.

Тому перемир'я без негайного відводу російських військ за лінію фронту, яка існувала 23 лютого 2022 року, є неприйнятним для України. Воно неприйнятне і з військової точки зору, бо дасть росії час накопичити нові ресурси для подальшої агресії.

Ця дипломатична ситуація нагадує матч на першість світу з шахів між Карповим та Каспаровим 1984 року

Тоді Карпов був повністю виснажений, але ще лідирував з рахунком 5:3. Він зажадав, щоби матч зупинили. Каспаров погодився, але з умовою, що наступний матч починається з рахунку 0:0. Інакше, набравшись трохи сил, Карпов би просто добив свого суперника, маючи перевагу 5:3.

Тому єдиним виходом для України є продовження поступового знищення російських військ та бронетехніки на північному фронті від Києва до Харкова.

Це дасть змогу перейти до звільнення не тільки чорнобильського сховища відходів ядерного палива, але й Запорізької атомної електростанції, на якій наразі працює лише один з шести реакторів.

Після виконання цього військового завдання можна буде перейти до переговорів про припинення вогню, встановлення миру та післявоєнного устрою Європи.

Саме для виконання цієї програми-мінімум збройним силам України потрібна постійна підтримка зброєю з боку США та Великої Британії.

А з боку Німеччини та Франції потрібно припинення фінансувати агресію через закупівлю російських нафти та газу. Бо саме через недостатній тиск урядів цих країн, французькі та німецькі компанії енергетичного сектору продовжують співпрацю з росією.

Французька компанія Тотал нарешті заявила про наміри припинити закупівлю російської нафти та дизелю до кінця поточного року. Це сталося після того, як деякі англійські фонди оголосили про відмову тримати акції компанії Тотал.

І з іншими великими компаніями, що не виходять з російського ринку, слід діяти у подібний спосіб. Тобто просити інституційні фонди, особливо ті, що тримають велику кількість акцій цих компаній, позбавлятися цих акцій в разі відмови компанії залишати російський ринок. Це швидкий та ефективний спосіб примусу компаній до виходу з російського ринку. Набагато більш ефективний, ніж апеляція до совісті директорату компаній.

Німецький канцлер Шольц робить майже те саме, що робила канцлер Меркель у 2014 році після загарбання росією Криму

Меркель готова була приєднатися до будь-яких санкцій, якщо виняток зроблять для російської державної компанії Газпром. Хоча саме Газпром і був єдиною зацікавленою компанією у загарбанні Криму з його 766 мільярдами кубів газу у 200-мильній економічній зоні. Пані Меркель вдалося прокрутити цей цирковий трюк, і Газпром залишився поза санкціями.

Більш абсурдного покарання росії важко було уявити. Це уникнення санкцій Газпромом разом з підтримкою урядом Німеччини будівництва Північного Потоку-2 і сприяли більше, ніж будь-які інші фактори, прямій агресії росії проти України у 2022 році.

Отже, історики вже можуть засвідчити, що канцлер Меркель своїми діями щодо захисту Газпрому та просуванню Північного Потоку-2, суттєво посприяла підготовці широкомасштабної агресії росії проти України.

Наразі пан Шольц готовий приєднатися до ще більших санкцій, але при тій самій умові - щоби не рухали Газпром. Тому то Газпромбанк і не відключили від SWIFT. росія це сприйняла як підтримку своєї агресії в Україні. І продовжує бомбардування цивільної інфраструктури українських міст.

Сили протиповітряної оборони, завдяки поставкам протиповітряних систем нашими союзниками, наразі досить успішно захищають небо від бомбардувальників та гелікоптерів. Але захиститися від ракет Іскандер, особливо пристосованих до повітряного базування, немає технічної можливості.

Саме тому рішучі дії німецького уряду потрібні для припинення агресії росії після того, як стало зрозумілим, що планомірне знищення цивільної інфраструктури є одним з елементів нового підходу росії до військових дій.

Цей підхід є очевидним військовим злочином, санкціонованим російським керівництвом, і більше не залишає простору для 50-ти відтінків сірого кольору у ставленні до Кремля.

Залишилися тільки два кольори - чорний, як абсолютне зло, уособлене в путіні, і білий, уособлений у доблесних Збройних силах України.

І тільки між ними наразі є вибір в урядів європейських країн. Прем‘єр Італії Маріо Драгі вже це усвідомив, хоча Італія залежить від постачання російського газу навіть більше, ніж Німеччина. А Німеччина не стільки залежна, скільки не хоче відмовлятися від функції диспетчера російського газу, бо 110 мільярдів кубів заходять безпосередньо з росії до Німеччини обидвома Північними потоками.

Чи вартує посада газового диспетчера мільйонів скалічених життів українців та тисяч об'єктів знищеної цивільної інфраструктури?Над цим наразі слід замислитися уряду Німеччини.

Читайте також: "Ганебне видовище" німецької політики

Схожі новини