Передплата 2024 «Добра кухня»

Нові британські санкції: чи заберуть у Абрамовича “Челсі”?

Як обіцяє Лондон, “путінським олігархам і компаніям, що підтримують російську державу, не буде де сховатися”

Уже сьогодні, 31 січня, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс повинна внести до парламенту зміни до закону, за яким Сполучене Королівство може запроваджувати санкції проти Росії.

Як пояснила Трасс, список фізичних і юридичних осіб, які потенційно можуть потрапити під британські санкції, буде значно розширено. “Зараз санкції за цим законом можемо запроваджувати тільки проти компаній, які прямо замішані у дестабілізації України, - розповіла очільниця британського МЗС телеканалу Sky News. - Хочемо розширити охоплення, - аби під санкції могли потрапити будь-яка компанія, що становить інтерес для Кремля, і сам російський режим. Аби путінським олігархам і компаніям, що підтримують російську державу, не було де сховатися”.

Нерухомість у Лондоні багатії з РФ обожнюють…

За словами Ліз Трасс, після ухвалення відповідних законодавчих змін уже “ніхто не матиме підстав думати, що він захищений від санкцій”. А на запитання, чи зачеплять потенційні санкції нерухомість у Лондоні, якою володіють путінські олігархи, глава МЗС Британії відповіла так: “Нічого не виключено”.

Про нерухомість “путінських олігархів” у Лондоні Ліз Трасс запитали не випадково. Розкішні будинки у британській столиці російські багатії просто обожнюють, скуповують їх там цілими кварталами.

От нещодавно, під час масових заворушень у Казахстані, ЗМІ нагадали, що донька експрезидента цієї держави Нурсултана Назарбаєва, колишня віце-прем'єрка й віцеспікерка парламенту Даріґа Назарбаєва, є власницею будинку 221 B по лондонській Бейкер-стріт. Так-так, саме того будинку, в якому знаменитий письменник Артур Конан-Дойль поселив свого легендарного нишпорку Шерлока Голмса! До речі, доньці Назарбаєва належить на Бейкер-стріт не лише дім Голмса (там зараз його музей), а мало не вся вулиця…

До чого тут Назарбаєв і його донька, якщо вони з Казахстану? А до того, що цей яскравий приклад свідчить про масштаби купівлі лондонської нерухомості можновладцями з пострадянського простору. І якщо вже донька президента Казахстану дозволяє собі такі придбання у британській столиці, то й особи, наближені до президента Росії, також придбали собі у Лондоні розкішні палаци. Не один, і не два, і навіть не десять.

Абрамович без “Челсі”, Усманов - без “Евертона”?

Та хіба лише нерухомість “путінських олігархів” опинилася під ударом нового британського закону про санкції? Такий собі Роман Абрамович є власником лондонського футбольного клубу “Челсі”. А такий собі Алішер Усманов, що багато років був співвласником лондонського футбольного клубу “Арсенал”, зараз є співвласником (через свого партнера-іранця) ліверпульського футбольного клубу “Евертон” (саме туди нещодавно перейшов із київського “Динамо” захисник збірної України Віталій Миколенко).

Чи можуть Абрамович і Усманов потрапити під новий британський закон про санкції? Безумовно, адже обидва “підтримують російську державу”. Абрамович свого часу навіть обіймав державну посаду - був губернатором Чукотки. А Усманов активно допомагає російському спорту, зокрема, дав гроші на виплату “відступних” італійському футбольному тренеру, екснаставнику збірної РФ Фабіо Капелло, коли Російський футбольний союз достроково розірвав із Капелло контракт... А ще Усманов є чоловіком тренерки збірної Росії з художньої гімнастики Ірини Вінер. Подейкують, саме завдяки грошам Усманова художніх гімнасток із Росії протягом багатьох років судили набагато поблажливіше, ніж їхніх суперниць…

Треба визнати, що саме Велика Британія є зараз найголовнішим союзником України у Європі. Близько двох тисяч переносних протитанкових комплексів NLAW, які поставив Києву Лондон, суттєво протверезили Кремль (хай навіть публічно там це не визнають). Немає сумніву, що реальна загроза реальних санкцій проти “путінських олігархів” стане не менш разючою зброєю. Чимало з них і раніше ставилися до військових ігрищ свого патрона без особливого ентузіазму. А зараз, коли в них через ті “війнушки” можуть відібрати те, що вони “нажили непосильним трудом”, і зовсім сон утратять.

Читайте також: Що означає відключення Росії від SWIFT

Схожі новини