Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що означає відключення Росії від SWIFT

Є кілька важливих фактів

SWIFT виконує функцію фінансової пошти (Gmail для банків), дозволяючи банкам обмінюватися повідомленнями для платежів на трильйони доларів по всьому світу. Штаб-квартира – в Бельгії. Контролюється центральними банками країн G-10 (Бельгія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Велика Британія, США, Швейцарія і Швеція). З 2012 року до G-10 приєдналися інші центральні банки. Облік операцій відбувається на серверах у Європі та США. В системі SWIFT понад 11 тис. банків і фінансових установ. SWIFT обробляє 42 млн повідомлень на день у більш ніж 200 країнах світу.

1,5% транзакцій SWIFT припадає на Росію. 40% світових транзакцій – в доларах.

Світовий прецедент вже був – Іран (2012 та 2018 роки). Тоді відключення від SWIFT окремих іранських банків спричинило падіння експорту іранської нафти втричі. Але російська економіка втричі більша за економіку Ірану.

Німецькі політики називають цю санкцію – атомна бомба на фінансових ринках.

Відключення від SWIFT не забороняє транзакції між банками, але суттєво ускладнює, перевантажує і затягує їх, через необхідність проведення "вручну".

У 2014 році, коли після анексії Криму вперше світ заговорив про відключення Росії від SWIFT, експерти оцінювали, що це може скоротити її ВВП на 5% за рік.

Росія вже має власну платіжну систему SPFS, але поки вона обробляє лише 5% платежів країни та має 400 користувачів, з них іноземних лише 23, а користуються в реальності – 12. Банк Китаю – єдиний китайський член в системі. Більшу частину витрат на систему покривають російські державні банки.

Китай також має власну систему – CIPS, але більшість платежів відправляє через SWIFT, з якою CIPS має спільне підприємство.

Китай і Росія працюють над спільною фінансовою інфраструктурою, яка буде обробляти платежі між країнами. Але зараз більшість транзакцій між ними відбувається через SWIFT та в доларах США.

Кремль погрожує припинити поставки нафти, газу, металів та інших важливих компонентів у випадку відключення від SWIFT. Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон зазначив, що обговорює цю санкцію з США.

На останніх зустрічах США з Волл-стріт та ЄЦБ з європейськими банками щодо обговорення можливих санкцій та підготовки до їх накладання, про відключення Росії від SWIFT говорили тільки самі банки у своїх запитаннях до чиновників.

Мій прогноз:

  • SWIFT не буде в першому пакеті санкцій;
  • це не зрада, бо негативні наслідки від де-SWIFT не передбачувані, а позитивні для світової безпеки – не гарантовані;
  • не знаю, варто чи ні робити де-SWIFT у першій ітерації на цьому етапі, проте він точно має бути в "меню".

Джерело

Схожі новини