Передплата 2024 «Добра кухня»

Лимонний фондан неможливо не полюбити

Десерт добре освіжає після смачного обіду чи вечері

Є такі види десертів, які всі обожнюють смакувати, але чомусь бояться приготувати вдома, бо вважають, що це дуже складно. Одним з таких десертів є фондан. Неможливо не любити шоколадний фондан з його гарячою та апетитною рідкою начинкою, що витікає, немов лава. А я ось подумав, чи куштували ви коли-небудь лимонний фондан? Якщо так, то ви мали б полюбити його, а якщо ні – все попереду, бо сьогодні будемо готувати саме лимонний фондан.

Лимонний фондан має такий самий принцип приготування, як і шоколадний, але з бісквіта витікатиме ніжний лимонний курд – це неймовірно гарно та дуже смачно. Зі своєю невеличкою кислинкою, лимонний курд ніби створений, аби відтінити солодкий та пухкий бісквіт. І ви самі впевнитеся в тому, що рецепт лимонного фондану хоч і потребує часу, але є не таким складним, як ви собі уявляли. На мою думку, такий лимонний десерт добре освіжає після смачного обіду чи вечері.

Щоб зробити смачний лимонний фондан, або лавакейк, як його ще називають, потрібно приготувати лимонний курд та підморозити його. Далі зробити просте бісквітне тісто, викласти у формочки та додати у кожну по кульці курду. Випікати 10-12 хвилин та насолоджуватися неймовірно ніжним десертом з чудовим лимонним смаком.

Щоб лимонний фондан вийшов ідеальним, потрібно знати кілька основних правил. Аби структура лимонного курда була ідеальною, варто процідити лимонний сік через сито, позбавившись часточок лимона чи кісточок, які могли туди потрапити. Під час заварювання курду важливо слідкувати за тим, аби миска ні в якому разі не торкалася води – курд має готуватися саме за рахунок пари. Готовий курд треба обов'язково накрити харчовою плівкою, але не просто саму миску із ним, а таким чином, щоб плівка торкалася курду, це убезпечить його від завітрювання. Борошно для бісквіта я раджу попередньо просіяти, це допоможе готовому десерту бути більш пухким та ніжним. Також обов'язково потрібно розігріти духовку до температури 180 градусів, а вже потім ставити фондани випікатися. Десерт готується у духовці лише 10 хвилин, і якщо ви поставите фондани у ще не розігріту духовку, вони будуть сирими.

Інгредієнти:

Для курда:

  • 2 лимони (сік)
  • 100 г цукру
  • 50 г вершкового масла
  • 1 яйце
  • 1 жовток

Для бісквіта:

  • 120 г цукру
  • 2 ст. л. цукрової пудри (для декору та для посипання форми)
  • 3 яйця
  • 1 білок
  • 180 г борошна
  • 120 г вершкового масла (+ 5 г для змащування формочок)
  • цедра 2 лимонів

Приготування:

У миску на маленькій тертці натріть цедру двох лимонів. Намагайтеся не захоплювати білу частину, вона може надати гірчинки. Миску із цедрою поки відставте. Я раджу попередньо полити лимони окропом, аби позбавитися від речовин, якими могла бути оброблена шкірка.

Почнемо з приготування лимонного курда. У вогнетривку миску вичавіть сік цих двох лимонів. Аби позбавитися кісточок та шматочків лимона, можна процідити сік через сито.

Додайте у миску до лимонного соку 100 г цукру і 50 г вершкового масла.

У сотейнику закип'ятіть воду та встановіть миску із соком, цукром та маслом зверху так, аби вона не торкалася поверхні води. Помішуйте суміш віничком на паровій бані, доки не розчиниться цукор. Додайте 1 яйце та 1 жовток. Білок не викидайте, він нам ще знадобиться для приготування бісквіта.

Продовжуйте перемішувати курд на паровій бані, доки він не почне гуснути, це займе приблизно 10 хвилин.

Перелийте курд в іншу миску та накрийте харчовою плівкою у контакт, тобто так, щоб плівка торкалася його. Покладіть у морозильну камеру на 2 години.

Коли курд застигне, зробіть ложкою невеличкі кульки, викладіть на дошку, застелену пергаментом, та поверніть знову в морозилку ще на 1 годину.

Для бісквіта змішайте у мисці 3 яйця та 1 білок, що в нас залишився. Всипте 120 г цукру. Збивайте міксером до того часу, поки маса трохи не збільшиться в об'ємі. Додайте у миску лимонну цедру, яку ми натерли раніше, та ще раз трохи збийте суміш.

Всипте 180 г борошна та обережно перемішайте лопаткою, аби структура залишалася такою ж повітряною.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Розтопіть у каструльці 120 г вершкового масла та влийте у миску до тіста. Ще раз обережно перемішайте лопаткою до об'єднання структур.

Формочки для фондану змастіть невеликою кількістю вершкового масла та посипте цукровою пудрою. Трохи потрусіть та висипте зайву пудру. Викладайте тісто у формочки так, щоб до верху залишилося ще приблизно 2 см, бо бісквіт трохи підніметься.

Далі у кожну формочку викладіть по кульці лимонного курда з морозилки та злегка втисніть, аби кулька опустилася у тісто. Але не притискайте занадто сильно, кулька має залишитися приблизно всередині фондану, не біля верху чи низу. Випікайте лимонні фондани у попередньо розігрітій духовці з температурою 180 градусів у режимі конвекції протягом 10-12 хвилин. Готовим фонданам дайте трохи остигнути, а потім дістаньте, обережно перевернувши формочки. Якщо фондани не будуть випадати з форми, злегка постукайте у дно форм чи поставте їх на кілька секунд у форму з гарячою водою, але так, щоб вона не залилася у самі формочки. Готові лимонні фондани зверху притрусіть цукровою пудрою до смаку.

Джерело

Схожі новини