Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кривава бійня в Алмати — кінець Казахстану Назарбаєва

Замараний кров'ю Токаєв буде слухняним пахолком Путіна

Відеокадри з моргу Алмати, на яких - десятки трупів молодих демонстрантів, загиблих від вогнепальної зброї, не залишають сумнівів: минулої ночі у колишній столиці Казахстану відбулася кривава бійня. Найімовірніше, безжальна "зачистка" (як назвала це тамтешня влада) у рамках "антитерористичної операції" в Алмати стала початком кінця стихійних казахстанських протестів. І водночас поклала край існуванню того Казахстану, яким протягом десятиліть керував колишній президент цієї держави Нурсултан Назарбаєв.

Попри тісні зв'язки з путінською Росією, автократичний і корумпований режим Назарбаєва зберігав на міжнародній арені певну незалежність, використовуючи як противагу Кремлю вплив свого потужного сусіда, Китаю, і багатомільярдні інвестиції США, зокрема, в енергетичному секторі. Попри входження до створеного Москвою "антиНАТО", військово-політичної ОДКБ (Організації договору про колективну безпеку), Казахстан далеко не завжди йшов у фарватері кремлівської політики. Наприклад, не визнавав анексію Росією українського Криму.

"Казахізація" Казахстану Москву дратувала

Ба більше, наляканий цією анексією і російською окупацією частини території українського Донбасу, Назарбаєв (а саме експрезидент і голова Ради безпеки, а не чинний президент Токаєв, залишався справжнім керівником держави) зробив кілька кроків, які можна проілюструвати відомим гаслом "геть від Москви". Зокрема, у Казахстані значно посилили статус державної казахської мови, яку до того ж перевели з кирилиці на латинку.

Кремль така політика Назарбаєва відверто дратувала. У Москві почали говорити про "утиски російськомовного населення". Звучали й прямі погрози, мовляв, якщо Казахстан не зупинить "націоналістів", то Росія відбере "ісконно русскіє зємлі" на півночі Казахстану, - аби захистити "російськомовних"…

Але тепер, коли Назарбаєв пішов у відставку з поста голови Ради безпеки, а Токаєв замарав свої руки кров'ю десятків (якщо не сотень) молодих казахстанців, Москва вже не матиме потреби ані погрожувати Казахстану, ані тим паче анексувати його північні території. Тому що тепер, після придушеного казахстанського протесту, Москва "загарбала" увесь Казахстан! А точніше, матиме справу з такою казахстанською владою, що, як і білоруський диктатор Лукашенко, буде слухняним пахолком Путіна й виконуватиме усі його забаганки.

Риторика Токаєва про "міжнародних терористів" - як у Лукашенка

Зауважили, як саме Токаєв обґрунтував необхідність "жорстких дій" (тобто кривавої бійні) проти демонстрантів? Сказав, що це по суті міжнародні терористи, підготовлені за кордоном, які здійснили напад на Казахстан.                       

Риторика - зовсім як у Лукашенка, який постійно торочить про розташовані в Україні "табори підготовки бойовиків", які начебто ось-ось будуть перекинуті до Білорусі, аби повалити там владу... Не маю сумнівів, що папірчик, який зачитав Токаєв, йому написали у Москві. І саме цей папірчик дозволив Путіну відправити до Казахстану своїх військових. У Кремлі кажуть, що російські десантники прибули до Казахстану на "обмежений термін". Але якось не віриться, що увійшовши до Казахстану, російські війська колись звідти вийдуть. Радше ці підрозділи стануть основою для створення у Казахстані майбутніх російських військових баз.

Російські "патріоти" у соцмережах уже дають Путіну поради щодо "врегулювання" у Казахстані. Лейтмотив такий: допомогти казахстанській владі треба, але при цьому Москва мусить домогтися, аби Нурсултан відмовився від усіх "антиросійських" кроків. Зокрема, Казахстан мусить визнати анексію РФ українського Криму, припинити "утиски російськомовних громадян" і перевести казахську мову з латинки на кирилицю... І щось мені підказує, що Кремль до побажань цих "патріотів" може прислухатися.

Без російських "радників" точно не обійшлося

Чи має під собою ґрунт версія, що казахстанські протести організувала Москва - аби остаточно відсунути від влади Назарбаєва й одержати натомість слухняного Токаєва, "приручивши" його пролитою кров'ю? Протести, найімовірніше, справді були стихійними, схоже, молодих казахстанців "дістало". Інша річ, що заслані російські "казачки" цілком могли скерувати ці протести у потрібне Кремлю річище. Тобто максимум анархії і насилля, аби усе було схоже не на мирну революцію, а саме на бунт.

І вже напевно кривава "зачистка" центральної площі Алмати, яка позбавила Токаєва будь-якого політичного маневру й зробила його слухняним знаряддям Путіна, не обійшлася без "радників" із російських спецслужб. Які прибули до Казахстану задовго до появи там російських десантників…

Читайте також: Протести в Казахстані: висновки для нас

Схожі новини