Передплатити

Як приготувати смачну грибну юшку із щипаними галушками

Перші страви – важлива частина української кухні


Подорожуючи Україною та досліджуючи смаки, я побачив чимало цікавих поєднань, зокрема, у кожному регіоні готують свій особливий борщ. Також ми знаємо та любимо наваристий капусняк із свининою та пшоном, ароматний бограч чи освіжаючий холодник. І, звісно ж, не треба забувати і про юшки. Так називають відвари з риби, овочів, грибів чи м'яса, що слугують основою для приготування інших страв. Але юшки чудово можуть бути й самостійними першими стравами, їх часто заправляють картоплею, морквою чи крупами, останні ще називають крупниками.

Я люблю їсти та готувати юшки. Ви це знаєте, бо ми з вами готували їх багато: ароматну юшку з коропа, вилківську юшку із саламуром та навіть холодну юшку з абрикосів. Особливо мені подобаються юшки на основі грибів, бо вони виходять надзвичайно ароматними та смачними. Наприклад, грибна юшка із вишнями має неймовірний смак та легку кислинку завдяки додаванню вишень.

Рецепт грибної юшки, яку будемо готувати сьогодні, доволі простий. Для ароматної основи я взяв сушені білі гриби. Але ви сміливо можете використовувати і мікс сушених грибів. Або і поєднати сушені гриби із сирими. Наприклад, можна використати шампіньйони чи гливи, а для того неповторного аромату додати трохи сушених грибів. Пам'ятайте, що перш ніж робити відвар з сушених грибів, їх треба замочити та ретельно очистити від піску, який міг залишитися. Відмочені сушені гриби можна кидати до юшки цілими, а можна порізати на дрібні шматочки, це справа смаку. Я свої не різав, вони вже були нарізані досить тонкими пластинками. В мене тут пісний варіант страви, бо я варив юшку на воді. Якщо ж хочете отримати більш насичений смак, приготуйте юшку на курячому бульйоні. Для загущення юшки можна використовувати різні крупи або ж макаронні вироби. Я ж пропоную вам зробити юшку з традиційними для України щипаними галушками. Повірте, це неймовірно смачно.

Читайте також: Пастила з гарбуза

Приготування:

Сухі білі гриби попередньо замочіть у воді на 20−30 хвилин, аби видалити пісок, якщо він є.

У велику каструлю влийте 3 л води та висипте гриби. Готуйте приблизно 20 хвилин на середньому вогні.

Морквину очистьте та наріжте півкільцями товщиною по 5 мм, цибулину розріжте навпіл. Вкиньте овочі у грибний бульйон, додайте 2 зубчики часнику та 5 лаврових листків. Варіть 30 хвилин на повільному вогні, за цей час морква має стати м'якою.

Для галушок з'єднайте у мисці 200 г борошна, 1 яйце, 50 г вершкового масла та ½ ч. л. солі. Влийте 50 мл води.

Ретельно змішайте всі інгредієнти. У вас повинно вийти м'яке еластичне тісто, аби потім зручно було відщипувати шматочки для галушок.

Коли бульйон буде готовий, дістаньте з нього половинки цибулі. Ми додавали її, аби вона віддала страві свій аромат, тому надалі цибуля вже не знадобиться.

Далі будемо додавати у грибний бульйон галушки. Відщипуйте потрошку від тіста та вкидайте у каструлю. Варіть приблизно 2 хвилини, поки вони не спливуть.

У ступці розтовчіть ½ ч. л. перцю горошком. Додайте у юшку товчений перець та сіль до смаку. При подачі додайте у тарілку із юшкою рубану петрушку до смаку.

Джерело