Чарівний смак. Три страви з ягід
Хочете отримати максимум задоволення від ожини? Додайте до неї трохи апельсинової цедри
Йогуртовий пиріг із малиною та курагою
Цей йогуртовий пиріг підкорить ваше серце з першого шматочка. Завдяки додаванню йогурту тісто виходить дуже ніжним і ароматним, а курага із малиною роблять пиріг просто божественним. Найголовніше, що він дуже простий. Ви змішаєте тісто всього за якихось десять хвилин, а решту зробить духовка.
Час приготування — 40 хвилин
Порції — 4
Інгредієнти
- 300 г борошна (і додатково для посипання форми)
- 200 г цукру
- 1 ч. л. розпушувачу
- 1 ч. л. ванільного цукру
- 120 г вершкового масла (і додатково для змащування форми)
- 3 яйця
- 250 г натурального йогурту
- 100 г кураги
- 100−150 г малини
- 1 дрібка солі
Покроковий рецепт
Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів. Вершкове масло нагрійте до кімнатної температури, щоб воно стало м’яким і пластичним. Перекладіть масло у миску або чашу кухонної машини і додайте 200 г цукру, 1 ч. л. ванільного цукру і дрібку солі. Збийте масло із цукром до отримання кремової консистенції за допомогою міксера або кухонної машини.
Додайте по одному три яйця і продовжуйте перемішувати суміш, щоб вона вийшла однорідною. Тепер додайте до миски густий натуральний йогурт. Він надасть страві легкого молочного присмаку і зробить тісто більш ніжним.
Змішайте в окремій мисці 300 г борошна і 1 ч. л. розпушувача і додайте в миску, де замішується тісто. Перемішайте міксером до утворення однорідної маси.
Курагу помийте і поріжте невеликими шматочками. Я порізав її тонкими смужками, але ви можете порізати її так, як вам більше подобається. Порізану курагу додайте до тіста і добре перемішайте, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися по всьому об'єму.
Форму для запікання змастіть вершковим маслом. Я використовував керамічну форму для кексів, але ви можете використовувати металеву або силіконову. Тепер посипте форму невеликою кількістю борошна. Перевертайте форму з боку в бік. Необхідно, щоб борошно рівномірно розподілилося по всіх стінках форми.
Викладіть тісто з миски у форму для запікання і рівномірно розподіліть в ній.
Тепер розкладіть по поверхні малину, трохи вдавлюючи ягоди у тісто. Випікайте у розігрітій до 180 градусів духовці протягом 50−60 хвилин, поки верхівка пирога не стане золотистого кольору.
Еклери з чорничним мусом
Заварне тісто, шоколадна глазур та смачна начинка — сьогодні мова піде про справжні французькі еклери, які всі ми обожнюємо. Можна робити різні начинки, але традиційним вважається використання шоколадної глазурі для вкриття еклерів. Я вирішив приготувати еклери з повітряним ягідним мусом із вершками.
Час приготування — 25 хвилин
Порції — 15
Інгредієнти
Для тіста:
- 125 мл молока
- 125 мл води
- 1 ч. л. цукру
- 0,5 ч. л. солі
- 100 г вершкового масла
- 150 г борошна
- 4−5 яєць (в залежності від розміру)
Для ягідного мусу:
- 150 г чорниці
- 3 ст. л. цукру
- 1 ч. л. желатину
- 50 мл води
- 150 мл кондитерських вершків
- Для шоколадної глазурі:
- 50 г вершкового масла
- 100 г шоколаду
Покроковий рецепт
Для тіста з'єднайте в невеликому сотейнику 125 мл молока, 125 мл води, ½ ч. л. солі, 1 ч. л. цукру. Додайте 100 г м’якого вершкового масла. Поставте сотейник на плиту на середній вогонь і дочекайтеся, поки масло розчиниться.
Коли масло в сотейнику з молоком і водою розчинилося, і маса почала кипіти, всипте відразу все борошно (150 г) та інтенсивно перемішайте лопаткою. Таким чином заваріть тісто. Воно повинно зібратися в грудку, а на дні повинна утворитися скоринка. Перекладіть готове тісто в миску, нехай воно трохи охолоне.
В остигле заварне тісто вбийте по одному 4−5 яєць (в залежності від розміру), після кожного перемішуючи тісто міксером до однорідності. Консистенція повинна бути досить густою, але при цьому тісто має добре стікати стрічкою.
Перекладіть тісто в кулінарний мішок і відсадіть еклери, залишаючи між ними достатньо місця для підйому. Випікайте еклери спочатку 5 хвилин при 240 градусах на режимі верхнього та нижнього нагріву, через 5 хвилин змініть режим на конвекцію і знизьте температуру до 200 градусів. Після цього випікайте ще хвилин 20.
Приготуйте чорничний мус. Замочіть в невеликій піалі 1 ч. л. желатину в 50 мл води. Поєднайте в іншому сотейнику 150 г чорниці та 3 ст. л. цукру. Проваріть на середньому вогні до моменту, поки цукор розчиниться. Перебийте чорницю з цукром занурювальним блендером до однорідної маси. Зніміть чорницю з вогню і додайте набряклий желатин. Акуратно перемішайте і залиште остигати. Збийте в мисці 150 мл кондитерських вершків. Або візьміть вершки 33% і збийте з 1 ст. л. цукрової пудри. Змішайте збиті вершки з перебитою блендером чорницею.
У готових еклерів зробіть два отвори знизу з боків. Отвори робляться з двох сторін для того, щоб серединка еклера точно не була порожньою. Чорничний мус вилийте в кондитерський мішок або просто в щільний пакет. Начиніть еклери чорничним мусом.
Розтопіть 100 г шоколаду на паровій бані з 50 г вершкового масла до об'єднання. Полийте еклери шоколадом. Посипте зверху пластівцями чилі, рожевою сіллю і подрібненими волоськими горіхами.
Джем з ожини з цедрою апельсину
Хочете отримати максимум задоволення від ожини? Додайте до неї трохи апельсинової цедри. Здавалося б, все просто, але смак виходить чарівний. Я просто закохався в цей рецепт і хочу, щоб ви розділили мою пристрасть.
Час приготування — 20 хвилин
Порції — 1
Інгредієнти
- 1 кг ожини
- 500 г цукру
- Цедра одного апельсину
Покроковий рецепт
Ожину перетріть з цукром в каструлі. Пропустіть суміш через сито в каструлю з товстим дном.
Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь до мінімуму і варіть протягом 10 хвилин.
Додайте цедру апельсина і варіть джем ще 10 хвилин. Розкладіть по стерильним банкам і закатайте кришками.