Калиту полийте мандариновим соком і їжте із заварним кремом
Я взяв традиційний рецепт і трохи його прокачав
Вперше в житті я приготував калиту. То така українська обрядова штука, яку роблять на День Андрія. Вийшло смачно. Тепер вважаю своїм обов'язком поділитися з вами рецептом. Можете просто з'їсти, а можете влаштувати челендж: підвісити ту калиту і намагатися відкусити шмат без допомоги рук. Раптом ви легких шляхів не шукаєте. І дуже раджу вам погуглити та почитати, як наші предки колись чудили в цей день та шукали собі суджених. Ну, в ті часи, коли тіндеру не було.
Я взяв традиційний рецепт і трохи його прокачав:
- 400 г борошна
- 200 мл молока
- 1 яйце
- 75 г вершкового масла
- 75 г цукру
- 3 ст.л. меду
- 3 ст.л. меленого маку
- 5 ст.л. родзинок
- 1 ч.л. соди
- 1 ст.л. оцту
- 0,5 ч.л. солі
Для оздоблення:
- 3 ст.л. маку
- 3 ст.л. волоських горіхів
- 1 хурма
- 6 ст.л. меду
Молоко змішайте з медом, цукром, сіллю та вершковим маслом. Прогрійте, щоб утворилась однорідна маса.
Додайте яйце і перемішайте вінчиком.
Висипте родзинки, мак, борошно з содою та оцет. Замісіть тісто — воно має бути липким.
Викладіть тісто на деко з пергаментом, формуючи диск із невеликим отвором посередині.
Верх калити прикрасьте горіхами, маком та скибочками хурми.
Випікайте в духовці 25−30 хвилин при температурі 180 градусів.
Гарячу калиту змастіть половиною меду, а через 10 хвилин — рештою.
Моя порада: полийте калиту ще мандариновим соком та їжте її із заварним кремом.