Передплатити Підтримати

Калиту полийте мандариновим соком і їжте із заварним кремом

Я взяв традиційний рецепт і трохи його прокачав

Вперше в житті я приготував калиту. То така українська обрядова штука, яку роблять на День Андрія. Вийшло смачно. Тепер вважаю своїм обов'язком поділитися з вами рецептом. Можете просто з'їсти, а можете влаштувати челендж: підвісити ту калиту і намагатися відкусити шмат без допомоги рук. Раптом ви легких шляхів не шукаєте. І дуже раджу вам погуглити та почитати, як наші предки колись чудили в цей день та шукали собі суджених. Ну, в ті часи, коли тіндеру не було.

Я взяв традиційний рецепт і трохи його прокачав:

  • 400 г борошна
  • 200 мл молока
  • 1 яйце
  • 75 г вершкового масла
  • 75 г цукру
  • 3 ст.л. меду
  • 3 ст.л. меленого маку
  • 5 ст.л. родзинок
  • 1 ч.л. соди
  • 1 ст.л. оцту
  • 0,5 ч.л. солі

Для оздоблення:

  • 3 ст.л. маку
  • 3 ст.л. волоських горіхів
  • 1 хурма
  • 6 ст.л. меду

Молоко змішайте з медом, цукром, сіллю та вершковим маслом. Прогрійте, щоб утворилась однорідна маса.

Додайте яйце і перемішайте вінчиком.

Висипте родзинки, мак, борошно з содою та оцет. Замісіть тісто — воно має бути липким.

Викладіть тісто на деко з пергаментом, формуючи диск із невеликим отвором посередині.

Верх калити прикрасьте горіхами, маком та скибочками хурми.

Випікайте в духовці 25−30 хвилин при температурі 180 градусів.

Гарячу калиту змастіть половиною меду, а через 10 хвилин — рештою.

Моя порада: полийте калиту ще мандариновим соком та їжте її із заварним кремом.

Джерело