Передплата 2024 ВЗ

«Інтер» знову на нас плюнув! Ми знову обтерлися?..

«Інтер» у Новий рік знову увійшов зі скандалом.

Не просто влаштував скандал під своєю “Головною йолкою страни”, а з її висоти плюнув у душу кожному українцеві! Новорічний вогник від “Інтера” більшість глядачів і користувачів соцмереж уже охрестили “сєпарським”. Насамперед через те, що  Новий рік в Україні  на цьому каналі пройшов під пропагандою сов­кових цінностей.

Спочатку на телеканалі показували заборонений для показу в Україні фільм “Іронія долі, або З легкою парою”. Потім почався новорічний “вогник” у стилі часів СРСР, де ведучі у кожному зверненні ностальгували за “щасливими” часами, коли була величезна єдина країна. В унісон  ведучим ностальгували за совком  артисти, які виконували пісні часів радянської епохи. Вишенькою на цьому святковому торті стали виступи “звйозд”, які виступають у Кремлі перед Путіним, - Ані Лорак, Таїсія Повалій, Світлана Лобода... Вони, окрім “Інтера”, співали у Новорічну ніч на “Пєрвом каналє”.  Лобода пропливла на теплоході по Москві-ріці. А 31 грудня виступила у московському “Крокус-Сіті-Холі” разом із Григорієм Лєпсом і Тіматі, яким СБУ заборонила в’їзд в Україну.

І якщо попередніми роками ведучі новорічних “аганьков” вели концертну програму двома мовами — українською і російською, то цього року “Інтер” говорив лише російською. Протягом усього концерту  не прозвучало жодної (!) пісні українською мовою. Чи це не яскравий прояв гібридної війни?!

Українців “паздравляла” народна артистка України, 70-річна Софія Ротару, яка  півтора місяця тому  у Білокам’яній прийняла з рук представника МЗС Росії Марії Захарової “Золотий грамофон”. “Ти кручє всєх”, - сказала тоді українській “хуторянці” одіозна Захарова. Щоб остаточно продемонструвати свою прихильність “русскому міру”  Ротару паралельно заспівала і також “паздравіла” на новорічному вогнику на кремлівському “Пєрвом каналє” своїх “собратьєв”.

Соратниця екс-президента Януковича, екс-регіоналка Таїсія Повалій давно перебралася до столиці Росії. Але вона всюди встигає — і на “Інтері” заспівати у Новорічну ніч, і виступити на “Пєрвом”. Її Москва також високо цінує, їй, як і Ротару, вручили почесний “Золотий грамофон”. Мала Повалій велику честь виступити і на сольному концерті Стаса Михайлова, який у 2017-му відзначився виступом в окупованому Криму.

Як пише політичний оглядач Олексій Мінаков,  «прикриваючись свободою слова, телеканал «Інтер» дає майданчик для виступу особам, які активно займаються «культурною» діяльністю в країні-агресора».

 Минулого року новорічний вогник мав вести російський актор Ян Цапнік, який зіграв у фільмі  “про громадянську війну в Україні” “Воєнний кореспондент” “командіра апалчєнія на Донбасі”. Коли вибухнув скандал, Яна Цапніка перед самим Новим роком замінили іншим ведучим “аганька”. Тоді ж у соцмережах на сторінці “Бойкот російського кіно” було написано: “Те, що “Інтеру” місце на кладовищі, давно зрозуміло. Але не всім. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, попри кричущу антиукраїнську діяльність “Інтера”, продовжила каналу ліцензію до 2022 року”.

Минув рік, “Інтер” і далі випробовує нерви українців. І демонструє позицію, що йому “усі закони не писані”.  

Однак, як з’ясувалося, це ще не всі “наплюватєльські” до українських законів і українців випади “Інтера”. Після “Іронії долі...” та “сєпарського” концерту “Головна ялинка країни” телеканал транслював запис святкової програми, в якій виступив, зокрема, депутат Держдуми Росії співак Йосиф Кобзон, оголошений в Україні персоною нонґрата. У цій же програмі лунали пісні у виконанні інших російських «зірок», які публічно висловлювалися на підтримку бойовиків на сході України, - Валерії, Олега Газманова, Миколи Баскова. Це, мабуть, і стало тією краплею, що переповнила чашу терпіння Нацради з питань телебачення і радіомовлення. За словами голови Нацради Юрія Артеменка, 15 січня цього року Нацрада розгляне питання про дотримання законодавства під час новорічного ефіру.

За введення санкцій проти українських каналів, які транслюють виступи «нев’їзних» артистів, виступили міністр інформаційної політики України Юрій Стець та речник президента України Святослав Цеголко. А секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що за антиукраїнську діяльність телеканал «Інтер» слід позбавити ліцензії на мовлення.

Натомість телеканал “Інтер” не визнає своєї провини і переконує, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства і називає претензії до каналу - «провокацією і політичним тиском». Діє за принципом: з хворої голови на здорову. І демонструє вседозволеність. Мабуть, відчуває, що йому за це нічого не буде. Це, звісно, виклик усім нам.  І у мене питання не до “Інтера” (тут усе зрозуміло!), а до нас з вами: ми знову це проковтнемо і будемо чекати чергового нового року, щоб вкотре обтертися?

Схожі новини