Передплата 2024 «Добрий господар»

Звідки ж подув у Польщі новий “український” вітер?

“Польський уряд діє у глибокому переконанні, що для безпеки нашого континенту необхідна європейська, політично й економічна стабільна Україна”, - написав глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський. Але у Варшаві не можуть думати про “безпеку континенту”, не думаючи про безпеку Польщі…. От і дійшли висновку, що обов'язково потрібен міцний союз із Києвом, у тому числі військовий.

“Майбутнього року Польща святкуватиме сторіччя відновлення незалежності після 123 років неволі. Українці також знають гіркоту неволі й радість незалежності. Тому вони нам настільки близькі”. Це слова зі статті (великої, можна навіть сказати, програмної) міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, яку той опублікував кілька днів тому в газеті Rzeczpospolita. Погодьтеся, на тлі відомих історичних проблем у відносинах між нашими країнами слова глави польського МЗС про “близькість” українців і поляків чути хоч і приємно, але досить несподівано... Не менш приємним для українців є й заголовок матеріалу: “Варшава хоче союзу з Києвом”.

“Партнерство з Україною”, - написав, зокрема, Ващиковський, - залишається ключовим завданням закордонної політики нашої держави”. Вітольд Ващиковський анонсував візит до Харкова президента Польщі Анджея Дуди, під час якого “Польща підтвердить свою позицію щодо порушення Росією базових міжнародних норм, і свою участь у відбудові знищених збройною агресією регіонів України”.

Цікава новація у статті Ващиковського стосується можливого долучення Києва до ініціативи так званого Тримор'я (перший саміт цієї неформальної організації відбувся нещодавно у Варшаві без участі України): “Міністри енергетики двох наших держав розмовляли про побудову газового інтерконектора й використання терміналу LNG у Свиноуйсцю, тобто про практичне наближення України до ініціативи “Тримор'я”.

Загалом, іще за реакцією Варшави на мовну статтю нашого нового закону про освіту було помітно, що в українській політиці Польщі сталися певні зміни. Порівняно з істеричною реакцією Угорщини й досить нервової Румунії (глава МЗС України Павло Клімкін упевнений, що з румунами після відповідної роз'яснювальної роботи домовитися вдасться), реакція Польщі була адекватною. “Нашою метою є переконатися, що ці зміни (у мовній статті закону - А.Є.) не призведуть до негативних наслідків для поляків в Україні”, - анонсував Ващиковський київські консультації міністрів освіти двох держав. Для порівняння: глава угорського МЗС Петер Сіярто назвав наш закон про освіту “ножем у спину” і пригрозив блокувати всі ініціативи зі зближення України і ЄС...

Звідки ж подув на берегах Вісли новий “український” вітер? “Польський уряд діє у глибокому переконанні, що для безпеки нашого континенту необхідна європейська, політично й економічна стабільна Україна”, - написав Ващиковський. Звичайно, у Варшаві не можуть думати про “безпеку континенту”, не думаючи насамперед про безпеку Польщі. Яка, на відміну від тієї ж Угорщини, межує не лише з Білоруссю, військовим союзником Москви, а й з Калінінградською областю Росії, нашпигованою російською мілітарною силою... За таких умов, дійшли висновку у Варшаві, Польщі обов'язково потрібен міцний союз із Києвом, у тому числі військовий.

Ващиковський також написав, що Варшава переконана в необхідності “невтомного захисту права України на вільний вибір шляху розвитку й міжнародних союзів”. Відносини між Польщею і Україною, наголосив глава польського МЗС, є відносинами між “сусідами... що відчувають відповідальність за спільне європейське майбутнє”. Схоже, на шляху інтеграції до ЄС і НАТО в України знову з'явився надійний “адвокат”...

Історичні ж проблеми нікуди не поділися. У своїй статті Ващиковський згадав і про “геноцид ОУН/УПА проти польських сусідів на Волині”... Утім, тепер з'явилася надія на те, що ці історичні розбіжності, як би важко не було їх подолати, не зашкодять головному - історичному союзу Варшави та Києва. Зрештою, різні погляди (часом навіть діаметральні) на певні моменти спільної історії мають чимало держав Європейського Союзу. Але це не заважає їм бути добрими сусідами.

 

Схожі новини