Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Навіщо німецькі політики Крим “герметизують”?

Б'ються за проросійських виборців.

До хору німецьких політиків, які останнім часом висловлюються щодо окупованого РФ українського Криму,  долучився один із лідерів популістської партії “Альтернатива для Німеччини” Александр Гаулянд. "Росія вже ніколи не поверне Крим, - заявив цей “кандидат у канцлери” в інтерв'ю “Німецькій хвилі”. - Не думаю, що санкції проти РФ можуть на щось вплинути".

Із “Альтернативою” усе зрозуміло. Це відверто антиєвропейська і проросійська політична сила, популярна, зокрема, серед “російських” німців, які приїхали до ФРН із країн колишнього Союзу. Такий собі “путінський інтернаціонал”, що, очевидно, одержує з Кремля не лише моральну підтримку... Але думки щодо Криму, які мали би сподобатися Москві, висловлюють і серйозні німецькі політики. Зокрема, глава ліберальної Вільної демократичної партії (ВДП) Крістіан Лінднер заявив: “Боюся, Крим потрібно розглядати як довгостроковий тимчасовий стан". Мовляв, аби досягти на переговорах із Кремлем прогресу на інших напрямках, насамперед у вирішенні конфлікту на сході України, питання Криму слід "загерметизувати"...  А європейські санкції проти РФ, вважає лідер ВДП, можна починати знімати вже після “перших проміжних успіхів” на переговорах із Москвою, - не чекаючи на повне виконання Росією Мінських домовленостей.

Авторитетні німецькі ЗМІ розкритикували Лінднера. Позиція, яку він озвучив, суперечить не лише позиції офіційного Берліна, а й програмі його власної партії... Зрозуміти, звідки ростуть ноги в заяви головного німецького ліберала, допомагає реакція на його слова глави МЗС Німеччини Зігмара Габріеля.

"На мою думку, пана Лінднера турбують лише заголовки газет, - зауважив Габріель. - Нам не потрібні дебати щодо Криму. Нам потрібно думати про те, як досягти перемир’я на сході України". Цікаво, чи не так? Із одного боку, Габріель з Лінднером фактично погоджується - питання Криму треба відкласти. І водночас Габріель явно роздратований словами Лінднера. Чого, мовляв, лізе туди, куди не просять...

Габріель представляє у коаліційному уряді Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН) - головного конкурента партії Ангели Меркель, Християнсько-демократичного союзу (ХДС), на вересневих виборах у бундестаг. Як прогнозують соціологи, на виборах впевнено переможе блок ХДС/ХСС (Християнсько-соціальний союз - баварський партнер партії Меркель). І “вищезгадана “Альтернатива”, і “Ліві”, і СДПН воюють за голоси тих німецьких виборців, які налаштовані щодо путінської Росії поблажливо. А таких у ФРН чимало: заяву Лінднера щодо Криму підтримали понад 44 % німців... Схоже, лідер німецьких лібералів також вирішив втрутитися у боротьбу за проросійського виборця, що й спричинило роздратування Габріеля.

Заяву Лінднера німецьке видання Spiegel назвало спробою повернути ВДП у бундестаг. "Але якою ціною? - запитує видання. - Пропозиціями Путіну, щоб той зберіг своє обличчя? Очільнику Кремля, який анексував Крим, що є порушенням міжнародного права? Тому, хто донині підтримує проросійських сепаратистів у східній Україні зброєю і грошима?".

Чи матиме ця німецька дискусія довкола Криму реальний вплив на долю окупованого півострова? Впевнений, що ні. “Ми, кримські татари, нікому не дозволимо вирішувати долю Криму без нас, - відреагував на слова Габріеля координатор блокади Криму, бізнесмен Ленур Іслямов. - Ми господарі цієї землі, і ніхто, крім кримських татар і українців, не має права щось робити”. А по-друге, відразу після виборів у бундестаг боротьба німецьких політиків за проросійських виборців припиниться. Позиція ж офіційного Берліна (як і усього ЄС) залишиться незмінною: Крим є невід'ємною частиною України, тож анексію півострова Росією не може бути визнано.

 

Схожі новини