Передплата 2024 ВЗ

Світовий рекорд у Лондоні встановили глядачі

А легендарні Усейн Болт та Мо Фарах попрощалися зі спортом.

16-й чемпіонат світу з легкої атлетики, що завершився у Лондоні, потрапив на сторінки Книги рекордів Гіннесcа. Новий рекорд належить уболівальникам: під час планетарної першості Олімпійський стадіон Британії відвідало понад

705 тисяч глядачів. Попередній рекорд відвідин турнірів, проведених під егідою ІААF, -  701889 глядачів. Найбільш популярною стала ранкова сесія 12 серпня: незважаючи на відсутність фіналів, на неї продали 54620 квитків. Своїх уболівальників на трибунах стадіону, який приймав Ігри-2012, знайшов кожен із 2200 атлетів з 203 країн світу. А під час марафону вулиці Лондона зібрали 150 тисяч осіб, які протягом 42 км 195 м дистанції підтримували цих “залізних” людей.

Організаторам лондонського чемпіонату не потрібно було ламати голову над тим, як реалізувати квитки на 70-тисячну арену: перепустки на стадіон розходилися, наче гарячі пиріжки, і під час вечірніх сесій на трибунах навіть з вогнем неможливо знайти вільного місця. Та чепурні і педантичні лондонці прагнули бути оригінальними. Тому частину квитків на деякі змагання продавали за спеціальними цінами, що символізували світові рекорди, встановлені британськими легкоатлетами. Так, на честь знакового польоту Джонатана Едвардза у секторі для потрійного стрибка понад 14 тисяч квитків продали за ціною 18 фунтів 29 пенні (рекорд Едвардза, 18,29 м, встановлений у 1995-му на чемпіонаті світу у Гетеборзі, тримається і донині; тепер один з найтехнічніших стрибунів усіх часів і народів працює спортивним журналістом ВВС). На славу рекорду Коліна Джексона, який 110 м з бар’єрами пробіг за 12,91, частину квитків віддали уболівальникам за 12 фунтів 91 пенні.

Виявилося, британці вміють віддавати шану не лише «привидам з минулого», а й діючим героям. Так, дитячі квитки на чемпіонат світу мали назву «Болт» - на знак шани легендарного ямайського спринтера, найшвидшого в історії спорту у бігу на 100 м та 200 м, єдиного, кому вдалося перемагати на цих дистанціях на трьох Олімпіадах (2008, 2012, 2016). “Ми бачили, як здобувалися медалі, як билися рекорди, та найбільша честь для Лондона - це те, що свої останні забіги на чемпіонаті світу тут провели Усейн Болт (на фото)  і Мо Фарах”, - сказав мер Лондона Садік Хан. На жаль, Болту так і не вдалося поставити у Лондоні золоту крапку: на стометрівці Ямайська Блискавка змушений був задовольнитися “бронзою”, а в естафеті 4х100 м він травмувався, упав на дистанції і не зміг завершити свій, четвертий, етап (а перемогли у цьому виді програми господарі арени, які наважилися випередити американську dream-team та команду Японії). Ще одна легенда спорту, чотириразовий олімпійський чемпіон у бігу на 5000 м і 10000 м (2012, 2016) Мо Фарах, який виступає за Велику Британію (сам він родом із Сомалі), зумів піти зі спорту красиво. Він знову переміг на дистанції 10000 м і так поповнив свою домашню скарбничку п’ятою золотою нагородою чемпіонату світу. А на вдвічі коротшій дистанції Фарах здобув “срібло”.

Зачарованими є чемпіонати світу для українського скорохода Ігоря Главана. Уже вдруге атлет із Кропивницького у ходьбі на 50 км зупиняється за крок від п’єдесталу. У Лондоні він зупинив таймер на 3:41.11 і знову здобув “дерев’яну” медаль. А дебютне у кар’єрі “золото” світової першості виборов Йохан Діні. З перших кілометрів француз йшов, відірвавшись від усіх переслідувачів, змагаючись лише з хвилинами власного світового рекорду (3:32:33). Побити свої секунди у Лондоні йому не вдалося. Та його час — 3:33.12 — став новим рекордом чемпіонатів світу.

У десятиборстві на своєму п’ятому чемпіонаті світу Олексій Касьянов показав шостий результат (8234 очки). Після семи видів 31-річний запорожець (найстарший серед учасників цих змагань) йшов на третій позиції, та не зумів утриматись на п’єдесталі пошани. “Не можна сказати, що я незадоволений. Я тепер на сьомому небі, - поділився враженнями Олексій з кореспондентом ФЛАУ. - Коли фінішував, мені хотілося плакати. Від того, що сам собі довів: ще можу! Мені усі кажуть: “Старий, та ти ще у формі!”. І це приємно. Гріє душу те, що я все ще серед світових лідерів”. А тріумфував на Олімпійському стадіоні француз Кевін Майєр (8768 очок).

Легкоатлетичні мундіалі, які за рівнем популярності можуть пропустити попереду лише ігри Олімпіад та чемпіонати світу з футболу, проводяться з 1983 року. До 1991-го планетарні першості були для атлетів такими собі міні-олімпіадами, оскільки проводилися лише раз на чотири роки. Та з початку 90-х Королева спорту збирає своїх прихильників раз на два роки. У Старому світі першості планети проводилися одинадцять разів (Лондону довірили такий захід уперше). Двічі протягом цього часу найкращі атлети світу шукали відповідь на питання: «Хто у світі найсильніший?» у Японії (Токіо-1991, Осака-2007), а також у Канаді (Едмонтон-2001), Кореї (Тегу-2011) та Китаї (Пекін-2015). Ще через два роки легкоатлетичний чемпіонат попрямує до Африки: катарська Доха прийме атлетів на Міжнародному стадіоні Халіфа. А у 2021-му настане черга американського Юджина.

Схожі новини