Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гордість Кенії - Кіп'єґон і Кіптум

Цю африканську країну представляють двоє з шести найкращих легкоатлетів планети

Кенійські зірки легкої атлетики – бігунка на середні дистанції Фейт Кіп’єґон і маратонець Келвін Кіптум. Фото AFP
Кенійські зірки легкої атлетики – бігунка на середні дистанції Фейт Кіп’єґон і маратонець Келвін Кіптум. Фото AFP

World Athletics визначила найкращих легкоатлетів 2023 року. Урочисту церемонію нагородження cвоїх лавреатів Всесвітня федерація легкої атлетики провела у Монте-Карло (Монако). Цього року World Athletics обрала найкращих атлеток і атлетів у трьох номінаціях — біг і ходьба на стадіоні, технічні дисципліни (стрибки й метання) й змагання поза стадіоном.

Серед представниць прекрасної статі престижні нагороди World Athletics завоювали маратонка з Ефіопії Тіґіст Ассефа, бігунка на середні дистанції з Кенії Фейт Кіп'єгон і стрибунка потрій­ним із Венесуели Юлімар Рохас.

Ассефа з результатом 2 години 11 хвилин і 52 секунди виграла Берлін­ський маратон, встановивши при цьо­му світовий рекорд. (Попередній ре­корд планети з 2019 року належав кенійці Бриджид Косґей і становив 2 години 14 хвилин і 4 секунди).

Кіп'єґон 2023 року встановила сві­тові рекорди на дистанції 1500 ме­трів (3 хвилини 49,11 секунди) й одну милю (4 хвилини 7,64 секунди). Поза тим, протягом кількох місяців цій ке­нійці також належав світовий рекорд на 5000 м (14 хвилин 5,20 секунди) — поки на фінальному етапі «Діаман­тової ліги» в американському Юджи­ні ефіопка Ґудаф Цеґей не пробігла швидше (14:00,21). Нарешті, на чем­піонаті світу в угорському Будапешті Фейт Кіп'єґон завоювала золоті ме­далі на дистанціях 1500 і 5000 метрів.

Рохас у Будапешті знову здобу­ла «золото» чемпіонату світу (в ак­тиві венесуелки вже сім медалей вищої проби на планетарних першо­стях), хоча обійшла українку Марину Бех-Романчук лише в останній спро­бі. У Марини був стрибок на 15 ме­трів, а Юлімар спромоглася полеті­ти на 15,08… Олімпійська чемпіонка Токіо-2020 з Венесуели також воло­діє абсолютним світовим рекордом (15,74 м) і найкращим результатом на стадіоні (15,67 м).

Лавреатами World Athletics серед чоловіків стали шведський стрибун із жердиною Арманд Дюплантіс, ке­нійський маратонець Келвін Кіптум і спринтер зі США Ноа Лайлз.

У Будапешті Дюплантіс захистив титул чемпіона світу. 2023 року швед­ський унікум також укотре поліпшив власний світовий рекорд: у вересні на етапі «Діамантової ліги» в Юджині Ар­манд подолав планку, встановлену на висоті 6,23 метра.

Кіптум став переможцем престиж­них маратонів у Лондоні (Велика Бри­танія) і Чикаґо (США). На Чиказькому маратоні кенієць встановив новий сві­товий рекорд, подолавши 42 кіломе­три й 195 метрів за 2 години й 35 се­кунд (тобто першим на планеті «вибіг» із двох годин і однієї хвилини). Резуль­тат попереднього світового рекордсмена, яким був його співвітчизник Еліуд Кіпчоґе, 24-річний Келвін покра­щив відразу на 34 секунди.

Єдиний представник США у шіст­ці найкращих атлетів планети, Лайлз, став першим спринтером після леген­дарного ямайця Усейна Болта, який виграв на одному чемпіонаті світу три золоті медалі. У Будапешті Ноа пе­реміг на дистанціях 100 і 200 метрів, а також зі збірною США — в естафеті 4×100 м.

Серед претенденток на титул най­кращої легкоатлетки 2023 року була й наша стрибунка у висоту Яросла­ва Магучіх, яка в Будапешті вперше за багато років принесла Україні «зо­лото» чемпіонату світу. На жаль, цьо­го разу Ярослава до трійки найліпших атлеток планети не потрапила. Утім, у нашої красуні все ще попереду. Спо­діваємося, на літній Олімпіаді-2024 у французькому Парижі Магучіх знову не буде рівних, і тоді престижна наго­рода World Athletics від українки точно не втече.

Схожі новини