Передплата 2024 «Добрий господар»

«25 років минуло, а методи ті самі…»

Як у львівських маршрутках буремні 90-ті відроджуються.

зліва- заточена монета, справа - звичайна: відчуйте різницю
зліва- заточена монета, справа - звичайна: відчуйте різницю

Мені «щастить» на знахідки у львівських маршрутках. Знаходжу то візитницю, то гаманець, то телефон... Знайдені речі чемно повертаю власникам. Однак одну з останніх знахідок власнику повертати не варто. 

Днями поверталася з роботи, а біля мене, у напівпорожній маршрутці,  “терся” підозрілий чоловік. Коли від нього відсувалася, він підсувався ближче. Зробила йому зауваження. Та через кілька зупинок підсунувся знову… Помітивши це, одна із жінок поступилася мені місцем. Виходила я на кінцевій, у салоні  залишилась тільки я і водій.  Помітила, на підлозі щось блищить, саме на тому місці, де «терся» той чолов’яга. Це була монетка у 5 копійок, але не звичайна: один бік чи то стерся, чи його спеціально стесали, і вона стала гострою, як ніж. Показую знахідку водієві. Він попросив перевірити, чи у мене з сумки не щез гаманець чи телефон. На щастя, усі мої речі були на місці. Посилаючись на щільний графік руху, водій попрощався, але наостанок кинув загадкову фразу: «25 років минуло, а методи ті самі». Не отримавши жодних пояснень від водія, забрала монетку додому. 

Показала дивну знахідку знайомому. Він виріс у 90-х у кримінальному Кривому Розі. Хлопець покрутив монету у руках  і зробив висновок: «Погано заточена, сумку не поріже».  Виявляється, заточені монети використовують кишенькові крадії. Таке «знаряддя» праці непомітне, уваги не привертає. Якщо раптом жертва злодія щось запідозрить, то «речовий доказ» можна викинути. Мало хто копійки загубив... Каже, це такий собі «привіт» із 90-х. У ті буремні роки саме такий метод кишенькових крадіжок був найпопулярнішим. Найчастіше таким знаряддям ріжуть кишені верхнього одягу чи тоненькі сумки. Чому саме 5 копійок? Товариш каже, що таку велику монетку зручно тримати чоловічими пальцями, не вислизне з рук під час «операції».  Каже, у Кривому Розі такою монетою могли не лише одяг порізати, а й у темному закутку приставити до горла і забрати інші цінні речі. «Монетку заточували довго, вона мала бути гострою і міцною одночасно. Щоб не зламалась у найважливіший момент. Зараз такими методами майже не користуються, бо  жінки носять товсті шкіряні сумки, а у 90-х багато хто з «авоськами» ходив», -  просвітив мене знайомий.

Монету залишила собі на пам’ять. Буде нагадувати мені, що в громадському транспорті треба бути пильною. 

Фото автора

Схожі новини