Передплата 2024 «Добра кухня»

"Почитаймо разом?.."

На зустрічі з п’ятикласниками однієї з львівських гімназій зайшлося про домашні бібліотеки. Хто їх має? Хто поповнює книжками? Хто найбільше читає?

Діти наввипередки розповідали про те, звідки вдома беруться книжки, і як часто їх розгортають, і хто це робить найчастіше. Я ледве встигала передавати вітання дорослим, які розуміють, як важливо дитині рости у хаті з книжками.

В одної дівчинки родинну бібліотеку починала складати ще прапрабабця, а тепер домашню книгозбірню охоче поповнює наймолодша. Ця дівчинка любить отримувати у подарунок книжки. Кілька дітей, почувши це, загукали: “І я теж!”. Дехто мовчав, проте уважно слухав. Можливо, соромився говорити, можливо, не мав що сказати. Хоча я можу й помилятися — достатньо пригадати деякі помешкання з сучасним ремонтом, дорого вмебльовані, але без жодної книжки. Хіба що ті книжки сховані від погляду...

Виявилося, що у багатьох родинах п’ятикласників існує традиція читання вголос. Чули б ви, з якою теплотою вони розповідали про своїх батьків! Декому мама або тато читають дотепер. Діти люблять ці хвилини, чекають на них. У відповідь на запитання, хто сам читає своїм молодшим братам та сестричкам, вгору злетіло чимало рук. Діти із задоволенням розповідали, що саме, які книжки читають молодшим. Одна дівчинка розповіла, що вибрати книжку їй легко — що сама любить, те й своїм двоюрідним та троюрідним братам-сестричкам пропонує. Хлопчик поділився тим, що вони з батьком читають почергово — тато йому, він татові. Ще один хлопчик розповів, що вони навіть розігрують невеличкі сценки з книжки, і навіть написали з сестрою й оформили зошит з історіями та малюнками.

Кількома днями пізніше під час розмови у “Книгарні Є” один з молодих татів запитав: “Як обрати книжку для читання вголос дитині?”. Головне вже є — бажання батька знайти час і розділити радість читання з малюком, а з вибором книжок зараз набагато легше, ніж кілька років тому. Можна попросити поради у бібліотекаря, у працівника книгарні. А ще краще — поцікавившись, які книжки підходять для віку дитини, вибрати самостійно, погортавши й прочитавши по кілька абзаців з кількох книжок. Як правило, що молодим батькам подобається, те й дітям піде “на ура”.

Головне — читати разом, вголос. Це один з найкращих способів залучити дітей до читання, прищепити їм смак до книжки.

Часом можна почути від дорослої людини щось таке, скажімо: моєму вже десять, але він не любить читати!

А ви спробуйте почитати разом. Ще не пізно.

Схожі новини