Передплата 2024 «Добра кухня»

Понад 8 тисяч долоньок з усього світу

У Новояворівську — світовий рекорд «Дитячі долоньки за мир»

Організаторка рекорду Світлана Мерзлова (у центрі) з учасниками акції. Фото з альбому Світлани Мерзлової
Організаторка рекорду Світлана Мерзлова (у центрі) з учасниками акції. Фото з альбому Світлани Мерзлової

Як захистити дітей у час війни? Як привернути увагу світової спільноти до сліз і горя нашої малечі через злочини росії? Як треба кричати, щоб світ почув, що в Україні вбивають дітей? Над цим з перших днів повномасштабної війни думала засновниця громадської організації «Всесвіт з Україною» Світлана Мерзлова.

— Якось я почула по телевізору пісню «Долоньки», — роз­повіла журналістці «ВЗ» пані Світлана. — Вона мене й на­дихнула організувати акцію «Дитячі долоньки за мир», щоб привернути увагу світової спільноти.

Світлана Мерзлова спільно з ГО «Фестиваль «Молода Галичина», якою керує Наталія Коваль, вирішили об'єднати усіх дітей світу. Задум був такий: у різних країнах світу дітки залишають відбитки своїх долоньок на білому полотні. А потім відвезти усе це до Європейського парламенту — аби показати, що дитячий світ вболіває за українських діток, яких щодня вбивають російські агресори.

Насамперед пані Світлана зателефонувала у США до журналістки Галини Угрин, яка погодилася допомогти у проведенні акції. І перше полотно прилетіло з Чикаго. Потім відгукнулася Канада, далі - Австралія, Нова Зелан­дія, Італія, Франція, Велика Британія, Бельгія, Нідерлан­ди тощо. Навіть діти у Кенії ставили свої долоньки… У Бельгії, за словами Світлани Мерзлової, щоб поставити свої долоньки й підтримати Україну, у черзі стояли понад 400 діток.

У Всесвітній день захис­ту дітей, коли усі полотна прибули в Україну, у Ново­яворівську на Львівщині було встановлено світовий рекорд. Його зареєструвала генеральний директор «Книги рекор­дів світу» Ганна Крисюк. В акції взяли участь дітки з 25 країн. Умови акції були таки­ми: дітки вмочають рученята у фарбу довільного кольору і прикладають до полотна за­вширшки один метр. Довжи­на полотна — довільна.

Марафон «Дитячі долонь­ки — за мир» ми розпочали на Великдень, 5 травня. За три тижні зібрали 8 тисяч 120 долоньок з усього світу! Найбільше нас підтримала Франція, — розповіла пані Світлана. — 10 організацій у різних французьких містах взяли участь у проєкті, зо­крема Об'єднання українців у Франції.

А тепер пані Світлана має намір зшити усі полотна, щоб на День Конституції ор­ганізувати з ними урочисту ходу.

Схожі новини