Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Куди «папєрєдніки», туди і президент з «любими друзями»...

Бізнес «заможновладців» любить не лише тишу, а й офшори

Здавалося, після інформаційного цунамі, яким прокотився світом «Панамогейт», українському президентові вдалося вийти з цього «мокрого» лиха напівсухим. Резонанс почав потрохи вщухати, аж тут... нагрянуло продовження офшорного скандалу. У другій подачі так званих панамських документів, оприлюднених Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів, спливли прізвища, після яких Порошенку як фігурантові «Панамогейту» навряд чи вдасться переконати когось у безневинності бізнесу в офшорах. Коли в «офшорному» списку президент з цілою компанією «любих друзів», це вже на півбіди не спишеш. Й у байки, що усі ці підприємливі діячі прописали свій бізнес в офшорах зовсім не для того, щоб обділити податками державну казну, хіба блаженні повірять.

Те, що серед 643 громадян України, які засвітилися у «панамських документах»,  цілий список «папєрєдніків» і їхніх родичів, навряд чи для когось було сенсацією. Коли сам Янукович з високих трибун виголошував лозунг «Умикнути Україну!», режимникам гріх було не дослухатися до настанови «вождя». Хто на Кіпр «умикав», хто на Віргінські острови чи у Панаму.  

Хай би скільки прізвищ «папєрєдніків» спливло в офшорних викриттях, не вони — епіцентр скандалу. Не вони після Революції гідності обіцяли Україні гідне життя. Не вони, прийшовши до влади ціною життів Небесної сотні, дивилися нам в очі і запевняли, що по-новому житимемо не лише ми, а й вони. І ось тепер їхні прізвища у тому ж ганебному списку, що й ненависні українцям прізвища режимників Януковича.

На одному офшорному «гектарі» з азаровими-єфремовими-колесниковими- фірташами — президент Порошенко, його бізнес- і політичні партнери, «любі друзі». Главою президентської Адміністрації Борисом Ложкіним список не обмежується. Засвітився в офшорних розслідуваннях і «любий друзь» Ігор Кононенко, якого називають сірим кардиналом Порошенка. А з ним — і ціла компанія «наближених до тіла». Серед них - люди, яких пов’язують не лише з Кононенком і близьким до нього нардепом з пропрезидентської фракції «БПП» Олександром Грановським, а й безпосередньо з Порошенком. Як, наприклад, друг і бізнес-партнер Петра Олексійовича Олег Гладковський, якого люб’язно прилаштували у Раднацбез — першим заступником секретаря.  

Не менш цікавий фігурант «Панамогейту» - заступник гендиректора корпорації «Рошен» Сергій Зайцев. Подробиці про його офшорні «пристрасті» розповів на своїй сторінці у Facebook журналіст-розслідувач Дмитро Гнап, акцентуючи увагу на офшорній компанії Intraco Management Ltd. «Медіа пов’язували цю фірму з Ігорем Кононенком та Петром Порошенком, -  написав Дмитро Гнап. - Мій колега, Денис Казанський, публікував документи, що саме ця офшорна компанія оплачувала відпочинок та навчання за кордоном доньки Кононенка. А також перельоти чартерами Порошенка, вже коли той став президентом. Крім того, фірма була помічена в різних сумнівних операціях, зокрема, за даними «Ліга.Нет», вона купувала пальне восени 2014-го в дочірньої компанії російського «Газпрому». Тоді Кононенко відкинув свою та Порошенкову причетність до Intraco Management Ltd. І треба визнати, сказав правду. Але не всю. Бо подивіться, хто є бенефіціаром цієї компанії. Згідно з даними панамського реєстратора Mossack&Fonseca, це - громадянин України Сергій Зайцев. Людина з таким же ім’ям і прізвищем є заступником генерального директора корпорації «Рошен». А також - співвласником ТОВ «Центрально-Європейська Кондитерська Фабрика», разом із самим президентом».

Коментуючи інформацію про закупи газу у газпромівської «дочки», Сергій Зайцев назвав це маніпуляцією. «Основний вид діяльності компанії — організація чартерних перевезень та їх обслуговування, - цитує Зайцева «Українська правда». - За весь час компанія організувала близько 680 рейсів. Всього два рейси в аеропорт Шереметьєво, де літак повинен був заправитися у місцевого монополіста».

Ось тільки запевняння Зайцева непереконливо прозвучали. Принаймні для «вихідців» з коаліції, які ініціюють створення у Верховній Раді спеціальної комісії для розслідування оприлюдненої інформації щодо діяльності Intraco Management Ltd. Звісно, без політичного піару тут не обійшлося. Але це, схоже, не той випадок, коли з мухи роздувають слона. І річ не лише у газових слідах, які тягнуться до «Газпрому». Оплата відпочинку та навчання VIP-нащадків  і чартерних рейсів для обивателів Банкової через «офшорку» викликає не менше запитань. Як ви там казали, Петре Олексійовичу: ніяких махінацій, усе — чесно і законно? 

Схожі новини