Передплата 2024 ВЗ

Біатлонні боги прихильні до праведників

Після завершення спортивного сезону прийнято його підсумовувати, особливо, коли йдеться про знаковий для України вид. Мова про біатлон.

З усіх зимових саме він приніс нам за час незалежності найбільшу славу — золоту, срібну і три бронзові олімпійські медалі (в тім числі, найпершу в історії України нагороду — «бронзу» Валентини Цербе у 1994 році), а відзнак світових і європейських чемпіонатів — десятки. Хтось, привчений до таких здобутків наших біатлоністів (насамперед жінок), скаже: на чемпіонаті світу-2016 в Осло ми виступили посередньо, а то й невдало, лише одна медаль. Але та «бронза» Сергія Семенова у спринті — безперечний успіх, адже це лише третя нагорода у чоловіків на чемпіонатах світу за всю історію. Сильна стать, хоч і потроху, підтягується до медаленосності дівчат. Вони ж цього року справді без п’єдесталів світового чемпіонату, в естафеті, де ми мали всі підстави сподіватися навіть на найвищу сходинку, - «тільки» четверті.

Але в сезоні була перемога Олени Підгрушної на канадському етапі Кубка світу (для чемпіонки світу і Олімпійських ігор вона стала першою саме на кубкових стартах), дві «бронзи» на інших етапах. Про стабільно високий клас капітана нашої жіночої збірної свідчить і її сьоме місце у загальному залікові Кубка світу, де елітою світового біатлону вважаються перші тридцять. Ці здобутки тим більше значущі, бо досягнуті після річного тайм-ауту, взятого Оленою після Олімпіади-2014.

Гідно показали себе молода, але вже мастита і титулована Юлія Джима,  посівши 13-ту сходинку в Кубку світу, та юна Ірина Варвинець, для якої цей сезон був дебютним у виступах на найвищому світовому рівні. Її 34-та позиція у загальному залікові КС —  старт до штурму головних вершин.

Не ступивши на п’єдестал чемпіонату планети, жіноча естафетна команда радувала медалями (в тім числі, золотою) на етапах Кубка світу. Лише одним(!) очком вона поступилася у його естафетному підсумковому заліку збірній Німеччини, посівши тут «срібну» сходинку.

Пам’ятаймо й про подвиг, який здійснили наші дівчата два роки тому на сочинських Олімпійських іграх.  Тоді Юлія Джима, Валя і Віта Семеренки та Олена Підгрушна завоювали золоті медалі в естафеті і стали олімпійськими чемпіонками. Це відбулося на очах Путіна, який особисто прибув з квітами на  стадіон привітати російських біатлоністок з перемогою. Але ті програли українкам! Роздратований Путін демонстративно пішов геть. Мабуть, підраховувати, скільки з витрачених на проведення Олімпіади 54 мільярдів доларів (рекордна сума за всю історію!) у ході дерибану перепаде йому особисто...  

Загалом непоганим був цей сезон і для юніорської збірної. Плекання гідної зміни — таке ж першорядне, як і завоювання вершин нашими «зірками».

Біатлонні боги прихильні до праведників - і карають грішників. Кілька років тому вибухнув скандал з упійманими на вживанні допінгу біатлоністами збірної Росії. Їх дискваліфікували, нечесно загарбані медалі забрали. Від цього важкого, але справедливого удару російський біатлон, який завжди хизувався перед світом, не може оговтатися досі. Цей сезон був для його представників якщо не повністю провальним, то вельми блідим, особливо для жіночої збірної, яка взагалі скотилася на при­доння. А ще одна кара зійшла на російський біатлон з небес — на останньому етапі цьогорічного Кубка світу, який вже чимало років проходить у  Ханти-Мансійську.  20 березня там мали відбутися останні гонки  Кубка світу-2015-16 — мас-старти жінок і чоловіків. Неждано-негадано  з просторів тундри налетів шквальний вітер. Поламав глядацькі трибуни стадіону, а потім звалив вежу з прожекторами, які мали освітлювати біатлоністам мішені на стрільбищі. Обидві гонки скасували...

Схожі новини