Передплата 2024 ВЗ

«Занепокоєння» – скільки завгодно. Тільки б не озброєння...

У тому, що таке-сяке перемир’я на Донбасі буде тривалим, багато хто сумнівається — і не лише в Україні.

“Порушення режиму припинення вогню з боку росіян і сепаратистів продовжуються”, — констатував під час слухань у Сенаті представник Пентагону Браян Маккеон. Тож перемир’я “може бути періодом стратегічної паузи”, після якої не виключений “ще більший наступ, як це сталося перед останнім нападом Росії і сепаратистів у січні”... Здається, переконливо, — але на президента США ці попередження не діють! Рішення про надання Києву оборонної летальної (смертельної) зброї Барак Обама приймати не хоче.

Пригадуєте, перед останніми переговорами у Мінську канцлер Німеччини літала до Вашингтона? Саме після тієї зустрічі з Ангелою Меркель, розповів посол ФРН у Вашингтоні, Обама вирішив не надавати Україні зброю. Мовляв, пішов назустріч канцлеру, яка просила дати можливість попрацювати дипломатам... “Це питання досі на столі, але зараз кожен хоче уникнути драматичного розвитку подій”, — фактично підтвердив “злив” посла президент Європейської Ради Дональд Туск, який днями зустрічався за океаном із Обамою.

Причин такої позиції Обами кілька. По-перше, коли дивитися з Білого дому, то збройний конфлікт в Україні — не головна, а лише одна з багатьох точок напруги в світі. У Північній Кореї — божевільний Кім Чен Ин, що періодично грозить США і Заходу атомною бомбою. В Іраку та Сирії — фанатики з “Ісламської держави”, що на камеру ріжуть горлянки заручникам-європейцям і арабам-християнам. Трохи приборканий, але все ще непередбачуваний Іран прагне заполучити ядерну зброю... А раптом, міркують безпекові радники Обами, у розв’язанні одного з цих вузлів (іранського?) Путін стане у пригоді? Тож не варто перерізати останню ниточку... Вам здається, що не політика, а гнила, цинічна й непристойна торгівля? Мені також. Але так уже влаштований цей недосконалий світ...

По-друге, Меркель, яка вважає себе великим фахівцем із психології Путіна, підказує Обамі: як дасте Україні летальну зброю, то російський лідер може психанути і розпочати великий наступ на Україну, відразу по кількох напрямках, із застосуванням авіації... По-третє, у підходах до міжнародних проблем Обама — наступник президента Джона Кеннеді. Той на початку 60-х років мирно “розрулив” Карибську кризу, хоч генерали Пентагону були готові відповісти на радянську провокацію (Хрущов завіз на Кубу ядерні ракети) силою... Обама мріє, аби про нього згадували як про президента миру. Він прийшов у Білий дім із обіцянкою завершити усі війни за участю США. Звісно, надання Україні оборонної зброї — ще зовсім не війна. Але, за логікою Обами, це може бути кроком до ескалації воєнного конфлікту. ... Тому, хай там що говорять у Конгресі, Обама опиратиметься до останнього.

Нарешті, Обама переконаний, що у всіх важливих міжнародних справах США і ЄС мають триматися разом. (Обама не “ковбой” Буш, який розгромив Саддама Хусейна без згоди Берліна й Парижа). А у Європі, як визнав Туск, єдиної думки щодо озброєння України сьогодні немає. Як і щодо посилення антиросійських санкцій... Зрештою, навіть із продовженням уже діючих санкцій — великі проблеми.

“І досі жевріє надія, що Росія зупинить свою агресивну поведінку”... Ну хіба нормальні? А ви кажете — зброя...

Схожі новини