Передплата 2024 ВЗ

Чи покарає Росію ФІФА?

Підстави для суворих санкцій є. Але необхідної активності нашої Федерації, на жаль, немає

Чи покарає Росію ФІФА?
Чи покарає Росію ФІФА?

Кримські футбольні клуби, зокрема, СКЧФ (колишній (“Севастополь”) і ТСК (колишня “Таврія”), зіграли матчі у Кубку Росії — турнірі під “дахом” Російського футбольного союзу. Відтак РФС грубо порушив Статут УЄФА, у пункті 2 статті 51 якого сказано: “Без дозволу з боку відповідних асоціацій-членів будь-якій Асоціації-члену або афілійованим з нею лігам і клубам не дозволяється ні проводити, ні організовувати матчі за межами території своєї країни”. Федерація футболу України надіслала у ФІФА листа з вимогою застосувати санкції до Російського футбольного союзу. Але поки що у ФІФА “морозяться”. Мовляв, хай спочатку УЄФА щось вирішить... Підштовхнути міжнародні футбольні інституції до активніших дій мала би ФФУ. Одного листа замало! Але президент нашої Федерації Анатолій Коньков воліє відмовчуватися...

За інформацією ЗМІ, на засіданні Виконкому РФС, де йшлося про долю кримських клубів, деякі власники клубів російської футбольної Прем’єр-ліги висловлювалися дуже обережно. Мовляв, ми всі за Путіна, але раптом після прийняття кримських клубів під “дах” РФС до нас застосують серйозні санкції?.. Але не подіяло. Тиск Кремля був сильнішим від здорового глузду... “У політиці вже дійшло до третього рівня санкцій проти Росії, — зауважив віце-президент ФФУ Андрій Павелко. — Близьким до максимального має бути рівень санкцій і у футболі. Росіяни можуть втратити чемпіонат світу і єврокубки”.

Із пропозицією позбавити Росію права проведення Мундіалю-2018 (через агресію проти України) раніше виступили впливові політики Німеччини, Великої Британії, Нідерландів тощо. Кримський казус має додати ФІФА сміливості, бо ж тепер, крім політичних причин, для покарання Росії з’явилися й чисто формальні... Наразі, одначе, президент ФІФА Йозеф Блаттер удає, що нічого не відбувається. Замість говорити про санкції, запропонував міністру спорту РФ Валерію Мутку скоротити кількість російських міст, у яких відбуватимуться матчі Мундіалю-2018, — з 11 до 9. За словами Мутка, інспекційний об’їзд цих 9 міст комісія ФІФА розпочне із Саранська... Блаттер, схоже, вирішив почекати — а ну як РФС і ФФУ домовляться між собою? Позбавляти Росію Мундіалю Блаттеру не хочеться. По-перше, “Газпром” — один зі спонсорів ФІФА і УЄФА. По-друге, у Блаттера добрі особисті стосунки з Путіним. Кілька днів тому безпринципний швейцарський футбольний чиновник відвідав РФ із робочим візитом. Під час зустрічі з Путіним Блаттер, очевидно, поговорив і про кримські клуби... А по-третє, можливі санкції ФІФА щодо РФ можуть спричинити виток із боку останньої вкрай не бажаної для Блаттера інформації про те, в який саме спосіб Росії вдалося заполучити Мундіаль. Із Катаром-2022 уже відомо — свій Мундіаль шейхи банально купили... Чи не так само було з Мундіалем Путіна?

Утім, якби вітчизняна Федерація “рухалася”, щодня нагадуючи ФІФА про скандал із кримськими клубами, справа рано чи пізно зрушила би з місця. Але ФФУ підозріло затаїлася... “Коньков тільки під тиском суспільства та ЗМІ надіслав листа до ФІФА і УЄФА з вимогою розібратися в ситуації з кримськими клубами і РФС після матчів цих команд у Кубку Росії, — заявив екс-президент Професійної футбольної ліги Мелетій Бальчос. — Коньков — це людина, яка боїться брати на себе відповідальність. Йому здається, що краще мовчати, ніж щось робити... Керівник прес-служби ФФУ Терновий говорив, що ФФУ не ініціюватиме питання позбавлення Росії ЧС-2018. На Конькова потрібен громадський тиск! Необхідно готувати колективне звернення до УЄФА і ФІФА про позбавлення Росії права проводити Мундіаль — за порушення статутів ФІФА та УЄФА. Але Коньков не готовий до цього рішення”.

Схожі новини