Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вкрали ЮКОС? Віддайте гроші

Засадивши свого часу в колонію бізнесмена Михайла Ходорковського і “відтиснувши” його нафтову компанію ЮКОС, Путін убив відразу двох зайців. По-перше, до смерті налякав російських олігархів, які відразу “лягли” під путінську владу. А по-друге, завоював авторитет у російського люмпена, який ненавидить усіх багатих.

Ходорковського ж ненавидів особливо. Не тільки багатий, а ще й молодий, симпатичний і єврей... За іронією долі, тріумф Путіна обертається його поразкою. Постійний Третейський суд в Гаазі (Нідерланди) офіційно підтвердив: Росія програла справу ЮКОСа і повинна виплатити колишнім співвласникам компанії 50 мільярдів доларів США.

Суд встановив, що російська влада експропріювала власність ЮКОСа незаконно. Фактично, вкрала успішну фірму... Рішення Гаазького суду Росія повинна виконувати. Якщо відмовиться, то в рахунок встановленої судом виплати можуть конфісковувати російську власність за кордоном. Полетить літак “Аерофлоту” до Нью-Йорка, — а його там заарештують...

У рішенні Гааги присутня й політична складова. У такий спосіб Захід повертає Путіна до реальності, від якої він, як помітила ще на початку “заварухи” в Криму канцлер ФРН Меркель, відірвався... Продовження “виховної роботи” можна очікувати вже у вівторок: у Брюсселі посли країн ЄС планують узгодити проект рішення про введення проти Росії санкцій третього рівня. Це секторальні санкції, проти базових галузей російської економіки. За інформацією Financial Times, президент Європейської Ради Ван Ромпей попросив глав держав і урядів країн-членів підтримати санкції “третього рівня”. Ван Ромпей заявив про наявність у ЄС відповідного “консенсусу”.

Імовірність запровадження Євросоюзом секторальних санкцій проти Росії — висока. В авангарді “яструбів” іде... Німеччина. Та сама Німеччина, яка досі так ревно захищала Кремль, побоюючись, що санкції проти Росії бумерангом вдарять по німецькій господарці. Але загибель малайзійського “Боїнга” усе змінила. Меркель навіть із відпустки готова вийти, — аби взяти участь у “санкційному” екстреному саміті ЄС... Жорстку лінію німецького уряду щодо Росії підтримав великий бізнес ФРН, зокрема, голова Східного комітету німецької економіки Кордес. А Фукс, заступник голови фракції ХДС/ХСС у бундестазі (це політична сила Меркель) запропонував... зменшити закупівлю російського газу! За словами Фукса, саме це стало б найбільш дієвою санкцією ЄС проти Москви... Нарешті, віце-канцлер Габріель — за розробку додаткових санкцій проти російських олігархів, “на плечах яких тримається політика Росії”. За словами Габріеля, “маємо заморозити їхні рахунки в європейських столицях і відкликати видані їм візи”.

Ударом по російських олігархах Захід намагається розірвати міцний крій путінської владної вертикалі. Не випадково ж кілька днів тому Spiegel Online розповів про інформацію німецької розвідки BND, яка “бачить ознаки того, що у вищому керівництві Росії ведеться боротьба між прихильниками жорсткого політичного курсу і бізнес-елітою — за вплив на главу держави”. Можливо, “тріщина” у російському владному блоці, про яку говорили експерти BND, — радше бажане, ніж дійсне. Ця тріщина є, але вона не така широка. Наразі... Розширити цю тріщину Захід хоче санкціями. У розрахунку, що олігархи або стримають Путіна, або, дійшовши висновку, що “Акела промахнувся”, спробують знайти вожаку заміну...

Рішенням у справі ЮКОСа російським олігархам підказали: не бійтеся, навіть якщо зараз власність “відіжмуть”, то потім можна буде повернути... Але чи захочуть російські олігархи йти в тюрму, як бідолашний Ходорковський? Очевидно, ні. З іншого боку, хто не ризикує, той не п’є шампанського. А через деякий час після запровадження США і ЄС секторальних санкцій у російських олігархів може навіть на пиво забракнути... Та й звикли вже “до Парижа у справах”. У “мухосранську” фуа-гра не така.