Передплата 2024 ВЗ

Були б ми в НАТО – хіба забрав би Путін Крим?

Варто чи не варто проводити в Україні референдум щодо вступу в НАТО?

Головні кандидати на перемогу на президентських виборах мають щодо цього різні думки. Юлія Тимошенко вважає, що такий референдум провести треба, і то якнайшвидше. Натомість Петро Порошенко у референдумі щодо вступу до Альянсу необхідності не бачить.

Гадаю, обидва кандидати, як і усі притомні люди, розуміють, що Україні потрібно приєднатися до колективної системи безпеки. Якщо хтось із них і мав сумніви щодо НАТО, то президент Росії Володимир Путін наших претендентів на президентську булаву цих сумнівів позбавив... У НАТО не вимагають від країн, які хочуть приєднатися до Північноатлантичного альянсу, обов’язково провести референдум. Водночас у НАТО такі опитування думки народу зазвичай вітають. Референдум (звичайно, нормально організований, а не такий фарс, який провели окупанти в Криму і сепаратисти на Донбасі), — це демократична процедура. А військово-політичний блок НАТО побудований саме на базі демократичних цінностей.

Отже, чи варто проводити референдум щодо вступу до НАТО? І коли? Напевно, все-таки варто — але тільки після проведення ґрунтовної інформаційної кампанії щодо НАТО. Ми ж хочемо, аби українці відповіли на цьому референдумі “так”, правда? За даними соціологів, стараннями Путіна підтримка українцями вступу країни до НАТО зросла вже до 35-40 %. Але цього недостатньо для того, аби перемогти на референдумі. Більшість українців навіть сьогодні, коли від по суті беззахисної України нахабно відтяпали шматок території, не хочуть вступу до Альянсу... Даються взнаки десятиліття брехливої радянської пропаганди, яка називала НАТО не інакше як “агресивний імперіалістичний блок”.

У теорії інформаційну кампанію щодо НАТО можна організувати в будь-який час, і без референдуму. Але саме референдум щодо вступу до НАТО став би чудовим приводом для того, аби нарешті організувати в українських ЗМІ потужну інформаційну кампанію про цінності й справжні цілі Північноатлантичного альянсу. Власне, референдум став би найкращою гарантією того, що таку інформаційну кампанію буде проведено.

Стартові позиції для проведення ефективної інформаційної кампанії про НАТО є нині кращими, ніж будь-коли. Проти вступу до Альянсу, кажуть соціологи, лише трохи понад 40% українців. Отже, близько 20 % ще не визначилися. Водночас, понад половина українців виступають за вступ України до Європейського Союзу (раніше було приблизно порівну тих, хто за ЄС, і тих, хто за Митний союз). Фактично, під час пронатовської інформаційної кампанії треба буде донести до людей одну головну тезу: і НАТО, і ЄС є організаціями, які сповідують ті самі демократичні цінності, отже, роблячи кроки для того, аби відповідати критеріям НАТО, Україна тим самим наближатиметься до вступу в ЄС. Недарма ж усі наші сусіди з Центральної і Східної Європи, що вступили до ЄС, спочатку стали членами НАТО. Після чого відразу мали купу євросоюзівських інвестицій...

Звісно, членство в НАТО перед вступом до ЄС — не обов’язкова умова, і в теорії Україна могла би стати членом Європейського Союзу, залишаючись поза Альянсом. Але Путін позбавив нас такої можливості! Чого вартують “гарантії безпеки”, надані Будапештським меморандумом, ми вже побачили... Були б ми в НАТО — хіба забрав би Путін Крим? Іншого шляху, аніж сховатися під надійну безпекову парасольку Альянсу, в України просто немає.

Схожі новини