Передплата 2024 «Добрий господар»

І знову Женевська конференція...

Женевська конференція щодо України може повторитися. Звичайно, вона не обов’язково буде Женевською (про час і місце переговорів ще не відомо), але точно буде міжнародною — за участю представників Європейського Союзу, США, України, ОБСЄ і Росії.

До проведення нової конференції закликав міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Він провів із цього приводу телефонні переговори з головним дипломатом ЄС Кетрін Ештон, держсекретарем США Джоном Керрі, главою МЗС РФ Сергієм Лавровим і представниками ОБСЄ. Метою нової зустрічі, заявив Штайнмаєр, мають стати чіткі політичні домовленості щодо деескалації конфлікту в Україні. Глава німецького МЗС вважає, що нова конференція щодо України повинна відбутися якомога швидше.

Ініціативу Штайнмаєра підтримав офіційний Київ. Як повідомив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, новий раунд переговорів може відбутися ще “до виборів”.

Перебийніс також озвучив підходи, з якими поїде на цю “українську” конференцію представник Києва: “Ми категорично відкидаємо спроби російської сторони звинуватити Київ у нібито невиконанні домовленостей, і констатуємо, що сама РФ не зробила кроків для деескалації ситуації та виконання Женевських домовленостей”. Перебийніс наголосив, що на новій конференції “пріоритетом є забезпечення проведення позачергових виборів президента 25 травня”.

Женевська конференція якихось відчутних результатів не принесла. Дипломати говорили-балакали, а терористи-сепаратисти навіть і не думали звільняти захоплені на Донеччині й Луганщині адміністративні будівлі. Глава ж МЗС Росії Лавров узагалі сказав, що починати звільнення приміщень треба з Києва, зокрема, з Майдану... Чи є шанси на те, що нова “українська” конференція буде більш успішною? Великих — немає. Однак певні позитиви нові міжнародні переговори щодо України принести можуть.

Дуже важливо, що з ідеєю нової конференції виступив саме глава МЗС Німеччини. Це сталося після вашингтонських переговорів президента США Барака Обами і канцлера ФРН Ангели Меркель, на яких сторони визнали право Києва проводити антитерористичну операцію на Донбасі. Фрау Меркель говорила також телефоном із в. о. президента України Олександром Турчиновим. Ішлося, зокрема, про вибори 25 травня, проведення яких Меркель вважає необхідним. Німеччина — не остання країна в ЄС, відтак точка зору баронеси Ештон на новій “українській” конференції буде приблизно такою, яку має Меркель. Схожі підходи мають і США. Отже, є велика надія на те, що США, ЄС і ОБСЄ дружно проігнорують нахабні вимоги Москви щодо перенесення президентських виборів в Україні.

Головне, аби Захід не піддався спокусі піти на якісь гнилі компроміси щодо України, які, не виключено, пропонуватиме Кремль. Аби Захід, наприклад, не погодився раптом із ідеєю “федералізації”. Мовляв, це краще, ніж повномасштабне російське вторгнення в Україну... Подейкують також, у Москві не проти обміняти спокій у східних областях України на Крим. Тобто Кремль відмовиться від підтримки сепаратистів, а Київ і Захід визнають російський суверенітет над українським півостровом... Сумнівно, аби західні лідери пристали на якусь з цих пропозицій (якщо такі взагалі будуть). І все-таки, аби не дати Америці та Європі приводу для коливань, усіх терористів на сході України треба якомога швидше знешкодити. Без озброєних “федерастів” привид “федералізації” далеко не зайде. Поблукає ще трохи Донбасом — і щезне...

Схожі новини