Передплата 2024 ВЗ

У НАТО нарешті згадали: ми ж ВІЙСЬКОВО-політичний блок

Військово-політичний блок НАТО є “агресивним” тільки в уяві російських горе-пропагандистів. Ба більше, кілька останніх десятиріч, після завершення «холодної війни», Північноатлантичний альянс повільно, але впевнено, втрачав своє військове обличчя.

Фактично, НАТО перетворилося на суто політичне об’єднання. Так, навіть у цей період Альянс встиг повоювати, взявши участь у бомбардуванні Сербії Мілошевича... Але тенденція була однозначною. У Європі запанував начебто міцний мир, учорашні вороги перетворилися на союзників. Широка співпраця НАТО з Росією, що проголосила себе правонаступницею СРСР, була, як здавалося політичним керівникам Альянсу, взаємовигідною... Про те, що на нашому континенті знову може вибухнути війна, ніхто у НАТО не думав.

Першим дзвіночком стала російська агресія у Грузії. Одержавши від нахаби Путіна болючого щигля по носі, в Альянсі почали було “чухатися”. Однак економічна вигода від співпраці з Росією переважила, і натовці не завадили Кремлю ще міцніше закріпитися в грузинських Абхазії і Південній Осетії. “Агресивний” Альянс став для Путіна таким собі хлопчиком для биття, і кремлівський начальник пішов далі — у Крим... Цього разу, здається, у НАТО нарешті прокинулися.

Ні, Альянс не ввів в Україну війська. Ми не член НАТО, тож сподіватися на це було годі... Однак головне сталося. В Альянсі нарешті зрозуміли, що мир у Європі — зовсім не факт. Що їхній союзник Росія, з яким французи навіть новий БТР разом розробляли, зовсім не передбачуваний партнер, а підступний агресор. І що у цьому новому світі ВІЙСЬКОВО-політичному блоку НАТО доведеться, не виключено, воювати.

“Ми вирішили призупинити усе практичне цивільне та військове співробітництво між НАТО і Росією, — заявили глави МЗС країн-членів НАТО. — Росія порушила міжнародне право... Це серйозно порушило довіру, на якій має базуватися наша співпраця”.

Припинення натовського-російського співробітництва — це ще не “холодна війна”. Водночас Росія для Альянсу нині вже не так партнер, як потенційний противник. Відтак США зупинили консультації з Росією у сфері ПРО і вирішили посилити свою військову присутність у Європі. “Більшу частину контактів із РФ” припинила НАСА (авіакосмічна агенція США). У Чорне море вирушає американський есмінець “Дональд Кук”, оснащений сучасною системою протиракетної оборони. І навіть французи начебто мають намір припинити розробку спільного з росіянами БТРа...

Водночас Альянс і Україна “домовилися про реалізацію негайних і довгострокових заходів, спрямованих на зміцнення спроможності України забезпечити власну безпеку”. Ці заходи уже реалізуються. Заяви головнокомандувача сил НАТО в Європі Брідлава і генсека Альянсу Расмуссена про “надзвичайно тривожну” ситуацію на українському кордоні — суттєва допомога Києву. В такий спосіб натовці дають росіянам зрозуміти, що тримають руку на пульсі, і в разі чого не залишать Україну в біді. “Якби Росія зібралася продовжувати вторгнення на Україну, я б назвав це історичною помилкою, яка спричинить за собою подальшу міжнародну ізоляцію Росії, — наголосив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен. — Такий крок Росії став би прорахунком, який би мав стратегічні наслідки”.

Україну в НАТО наразі не кличуть. Але українській армії Альянс чим зможе допоможе. За словами Расмуссена, у НАТО готові співпрацювати з Україною у військовій сфері, тому що “Україна повинна мати сучасні та ефективні збройні сили”. Альянс, повідомив Расмуссен, готовий активніше залучати українських військових до навчань НАТО. Інструктори НАТО працюватимуть з українськими військовослужбовцями. А згодом, коли більшість українців нарешті переконається в тому, що Альянс — зовсім не чорт із рогами, можна буде й про вступ подумати. Сьогодні натовці не готові нас прийняти. Але все змінюється. Ще вчора Альянс вважав Росію надійним партнером...

Схожі новини