Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Усі бачили, як Тайсон “убив” Ярмоленка. А суддя Швецов не бачив!

Дізнавшись про призначення головним суддею матчу “Шахтар” — “Динамо” Віктора Швецова, я був дуже здивований.

Адже це той самий Швецов, який у травні минулого року судив скандальний матч у першій лізі — “Севастополь” — “Металург” З. Тоді нападник “моряків” Сергій Кузнецов забив другий гол своєї команди рукою. Цю руку бачила вся Україна, крім... Швецова, який цей гол зарахував... Здавалося б, до арбітражу “українського класико” такого суддю на кілометр підпускати не можна! І все-таки Комітет арбітрів Федерації футболу України призначив на цей супервідповідальний матч саме Віктора Швецова.

Відповідь на запитання “Чому саме Швецов?” дав своїми діями сам одеський суддя. Як сказав після матчу головний тренер “Шахтаря” Мірча Луческу, Швецов “тримав усі нитки гри в своїх руках”. Румунський фахівець суддівством Швецова дуже задоволений. Ще б пак! Уже на другій хвилині Швецов призначив небезпечний штрафний у ворота “Динамо” — після зіткнення донеччанина Кошти і киянина Тремулінаса. На порушення це зіткнення не тягнуло. До того ж, дати такий штрафний на самому початку матчу — це діяти всупереч духу такої гри... Штрафний чудово пробив Срна, і “Шахтар” повів у рахунку. Потім Швецов не помітив, як у штрафному “Шахтаря” збили Беланда. А це був пенальті... Загалом, Швецов усю гру трактував спірні епізоди переважно на користь донеччан. Апофеозом ж професійної неадекватності (чи все-таки упередженості?) головного арбітра став епізод у другому таймі, коли “шахтар” Тайсон зі всієї дурі в'їхав прямою ногою у динамівця Ярмоленка.

“Ярмоленку порвали ногу, а Тейшейра некрасиво аплодував, що "вбили" Ярмоленка”, — заявив після матчу обурений наставник киян Олег Блохін. На думку екс-футболіста “Динамо” Андрія Несмачного, з боку Тайсона "це була навмисна гра, щоб завдати травми іншому гравцю". Арбітр у цій ситуації повинен був, ані секунди не вагаючись, показати Тайсону червону картку! Але Швецов розсудив по-іншому. Нахабний донецький бразилець не одержав за удар Ярмоленка навіть попередження... І це при тому, що після хуліганських дій Тайсона Андрій міг випасти з гри на кілька тижнів, а то й місяців. А Ярмоленко — ключовий гравець збірної України, якій на початку вересня грати суперважливий матч відбору на Мундіаль-2014 проти збірної Англії.

“Динамо” на “Донбас Арені” не було сильнішим від “Шахтаря” — це факт. Але й “Шахтар” не був сильнішим від “Динамо”. Це була гра рівних команд, логічним підсумком якої за об'єктивного суддівства була би нічия. Але такого суддівства ми якраз і не побачили... Очевидно, і цього сезону донецький “Шахтар” залишиться чемпіоном. Маючи настільки надійний тил у ФФУ, у Прем'єр-лізі підопічним Луческу можна розслабитися... Але в Лізі чемпіонів “Шахтарю” так легко не буде. Адже ручних “швецових” там немає.

Схожі новини