Передплата 2024 «Добра кухня»

Перший крок зроблено. Чи буде другий?

Одним із пунктів “домашнього завдання”, яке Україна має виконати задля підписання в листопаді Угоди про асоціацію з ЄС, є прогрес у тому, що в Європі назвали “вибірковим правосуддям”.

Помилувавши Юрія Луценка з подачі омбудсмена Валерії Лутковської, президент Віктор Янукович зробив на цьому шляху перший, але важливий крок. Звільнення Луценка засвідчило: нинішня влада справді хоче, аби Угоду про асоціацію з ЄС було підписано. Навіть якщо влада діє у цьому питанні насамперед задля порятунку свого рейтингу, прогрес у виконанні “домашнього завдання” треба вітати. “Я абсолютно щиро як політик і як громадянин вважаю, що немає сьогодні нічого важливішого, ніж підписання Угоди про асоціацію з ЄС, — зауважив Юрій Луценко. — Якщо ми підписуємо цю... асоціацію, Україна юридично убезпечена від засмоктування в чорну діру сусідньої північної держави. Якщо ми не підписуємо цю асоціацію, будемо у цій дірі — і це буде страшенною катастрофою для українського майбутнього”.

“Вибірковим правосуддям” покарали також Юлію Тимошенко. І в ЄС уже кажуть, що звільнення лише Луценка буде недостатньо. «Ми вітаємо звільнення Луценка та іншого міністра з тюрми. Це важливий крок у правильному напрямку, — заявила прес-секретар Європейської комісії Майя Кочіянчич. — Але водночас закликаємо українську владу терміново виконати те, що зафіксовано у підсумковому документі, підписаному нами у грудні. А точніше — вони мусять вирішити ще одне питання щодо вибіркового правосуддя, яке залишається нерозв’язаним». Натяк настільки “тонкий”, що не зрозуміти його неможливо.

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, механізм, який був застосований для звільнення Луценка, теоретично може бути застосований для звільнення інших осіб. «Такий механізм не прописаний, але заборони на прийняття такого рішення не існує”, — сказав Лавринович. Мовляв, усе, що не заборонено, можна дозволити... Але з Тимошенко все складніше. По-перше, проти неї порушені нові кримінальні справи. Тож якщо влада захоче застосувати для її звільнення той механізм, який був використаний для звільнення Луценка, ці справи треба буде спочатку закрити... А по-друге, влада навряд чи готова випустити Тимошенко за умови, що та залишиться в Україні, де буде активним опозиційним політиком. Водночас згоду влади на звільнення Тимошенко заради того, аби вона виїхала за кордон на лікування (у ту ж Німеччину), уявити значно легше. Але — чи погодиться на такий варіант сама Тимошенко? Тим більше, влада може вимагати від неї якихось гарантій того, що вона піде з політики... Певно, саме довкола цих питань і тривають переговори місії Кокса-Кваснєвського. Місії, що й казати, непростої...

Схожі новини