Передплата 2024 «Добра кухня»

Буває, що й багаті з бідними діляться...

Про ТЕ, що бюджет Європейського Союзу на 2014-2020 роки “обріжуть”, лідери ЄС домовилися ще восени 2012-го.

Ініціатором економії був прем’єр Великої Британії Девід Кемерон, а канцлер Німеччини Анґела Меркель його палко підтримала (а ну як Кемерон образиться і справді референдум про вихід Британії з Євросоюзу організує?). На недавньому ж бюд-жетному саміті ЄС у Брюсселі під тиском Британії, Голландії, Фінляндії, Швеції “обрізання” зробили ще більшим (4%, або майже 35 мільярдів). Отже, бюджет Євросоюзу на наступні сім років — 908,4 мільярда євро.

Євросоюзівську економію дехто в Україні сприйняв як доказ слабкості ЄС. Мовляв, після кризи ЄС на міжнародній арені вже не гравець... При цьому ніхто чомусь не звернув уваги на те, що, попри економію, для більшості “нових” членів ЄС новий бюджет буде рекордно щедрим! “Це один із найщасливіших днів у моєму житті”, — тішився після бюджетного саміту ЄС прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. Польща у 2014-2020 роках одержить із бюджету ЄС близько 106 мільярдів євро — на 4,5 мільярда більше, ніж у попередній бюджетній семирічці. Понад 70 мільярдів євро Варшава отримає в рамках так званої політики солідарності, понад 28 мільярдів — доплати польським селянам (у рамках Спільної рільничої політики ЄС).

Чому, попри кризу, Польщі “досипали” з євросоюзівського бюджету? Звісно, тією ж Меркель керували і “меркантильні” міркування. Польська економіка дуже тісно пов’язана з німецькою, тож гроші, які дадуть полякам, опосередковано “підігріють” і німецьку господарку... Але головне, у ЄС задоволені тим, як Польща витратила

68 мільярдів євро, надані їй у рамках політики солідарності у 2007-2013 роках. У самій Польщі, звісно, часто критикують те, як витрачаються євросоюзівські гроші. ЗМІ пишуть, зокрема, про зайві велосипедні доріжки або ж семінари для безробітних у розкішних готелях... Але позитивних прикладів витрачання євросоюзівських грошей значно більше. Хто давно не був у Варшаві, поїдьте! Подивіться, які класні там трамваї, як швидко і точно за розкладом вони їздять... “Сім років тому в Європейській Комісії були сильні побоювання, — каже міністр регіонального розвитку Польщі Ельжбєта Бєньковська. — Там боялися, що витрачатимемо гроші з каси ЄС з порушеннями, що треба буде штрафувати, що не вкладемося в терміни”. За сім років поляки довели, що ці побоювання не мали підстав. Тому на наступні сім років одержать з бюджету ЄС ще більше.

У нас чомусь про політику солідарності, в рамках якої “нові” члени ЄС одержують з його бюд-жету купу грошей, говорять мало. А дарма — для такої бідної країни, як Україна, ця політика солідарності має бути одним із головних аргументів на користь європейської інтеграції. Тільки вдумайтеся: багатші країни скидаються, щоб підтягнути до свого рівня країни бідніші! І не копійки дають, а серйозні кошти. Ми за кілька мільярдів доларів кредиту з МВФ воюємо, а полякам Євросоюз дає по десять мільярдів євро на рік на зовсім, без процентів...

Схожі новини