Передплата 2024 ВЗ

«Хто це вирішив прикрити «Криївку»? Може, його відправити на Кульпарківську?»

Це ПРОПОЗИЦІЯ не моя, а народного депутата Геннадія Москаля. Даючи журналісту “ВЗ” Івану Фаріону коментар на іншу тему, Москаль згадав і про “наїзд” чиновника Львівської ОДА (начальника управління охорони культурної спадщини Валерія Потюка) на “Криївку” та інші ресторани “Холдингу емоцій “!Фест”.

(Нагадаємо, Потюк заявив, зокрема, що «практично вся мережа, а саме ресторани «Криївка», «Гасова лямпа», «Жидівська кнайпа», «Лівий берег», «Дім легенд» і «Львівська копальня кави», побудована в охоронній зоні ЮНЕСКО без дозвільної документації»).

“Що ви там «Криївку» закриваєте! Шановні, ви ж «цепні пси демократії» — кричіть про це! — закликав журналістів Москаль. — Я водив у “Криївку” своїх знайомих, друзів з Луганська, з Криму, з центральних областей, з Росії — люди були в захваті! Бо радянська пропаганда, пропаганда Партії регіонів робила абсолютно інший образ… Усе у «Криївці» зроблено з гумором, із сатирою. Люди дивляться на дійство у «Криївці» іншими, незашореними очима. «Криївка» — це вже культове місце”.

Чиновницький виступ проти “Криївки”, “Лівого берега“ (міліція вже шукала там наркотики), інших закладів мережі “!Фест” спричинив у Львові й цілій Україні бурхливу дискусію. Кілька відгуків із інтернет-форумів зацитую. Прочитайте їх, пане Потюк! Вам буде цікаво.

Врятувати ці унікальні заклади харчування можна лише перейменувавши. Криївку перейменуйте на «Дзот Матросова», Гасову лямпу на «Огни Кремля», Львівську копальню кави на “Енакиевский террикон”, Жидівську кнайпу на «Трактиръ Жириновского». Тоді діюча влада в столиці навіть не пікне.

У черзі до кав’ярні «Криївка» розмовляла з гостями з Донецька, які стояли попереду мене і вчили паролі українською мовою. Впевнена, що з Донецька теж приїдуть захищати «Криївку»!

Окупантська влада хоче досягти одразу багатьох цілей: по-перше, забрати собі ласі площі в центральних районах Львова. По-друге, відіб’ють український — і одночасно європейський, креативний, сучасний — дух цих закладів і Львова загалом. Натомість відкриють там якесь кітчево-пафосне завєдєніє — «японської», «італійської» чи там «французької» кухні (від якої лякатимуться японці, італійці і французи разом). Тіпа круто. А українське нехай лишається «тіпа село» — у вигляді пузатих хат тощо. Львів демонструє модерну українську культуру, в тому числі європейські міські традиції — от їх і давить ненависть.

Висловити свою думку про конфлікт довкола "Криївки" Ви можете в опитуванні на нашому порталі.

Схожі новини