Передплата 2024 «Добрий господар»

«Чудо над урнами» Європу не зачарує

Навіть зі спікером парламенту Володимиром Литвином іноді можна погодитися.

“Проблемні округи “опустили” країну”, — слушно зауважив голова Верховної Ради. За його словами, хоча депутати-мажоритарники, яких протягнуть у Раду після тривалого “підрахунку” голосів, “формально вважатимуться переможцями”, постає питання “щодо їхньої легітимності з політичної точки зору”. До того ж “треба буде дивитися на оцінки міжнародних спостерігачів”.

Ці оцінки не були райдужними навіть на другий день після виборів, коли свавілля у “проблемних округах” тільки розпочиналося. Захід заявляв про вибори як про “крок назад” на шляху розвитку демократії. Водночас було зрозуміло, що Захід готовий визнати українські вибори (із застереженнями, — але визнати). Тепер же, після виборчих “чудес” на округах засух-губських-лисових, оцінки Заходу стали жорсткішими.

У телефонній розмові з Віктором Януковичем президент Польщі Броніслав Коморовський “висловив занепокоєння з приводу затягування оголошення результатів виборів і численних сигналів про серйозні порушення під час підрахунку голосів в одномандатних виборчих округах”. Із Коморовським солідарний глава МЗС Швеції Карл Більдт: “Підрахунок голосів на округах в Україні, що залишилися, виглядає все більш сумнівним. Це створює ризик заплямувати процес ще більше”. Нарешті, є заява шефа дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон і комісара ЄС із питань розширення Штефана Фюлє. Вони закликали Київ, аби остаточні підсумки голосування, “які мають правильно відображати волю українських виборців, були оголошені швидко”.

Увага Заходу до українських виборів “притлумлена” виборами американськими. Але завтра вже з’ясується, хто кого, Обама Ромні чи Ромні Обаму. Тож у ЄС придивляться до України пильніше... Не визнавати наші вибори в ЄС не хочуть. Як би там не було, а солідний результат опозиційних сил показав: на Україні не можна ставити хрест на кшталт того, який ЄС уже поставив на Білорусі. Але це не означає, що Захід заплющить очі на брутальні порушення, на сваволю під час підрахунку, на відверте насильство! Якщо з усього цього жаху українська влада не вийде з більш-менш збереженим обличчям, Захід просто буде змушений зробити про вибори негативний висновок. І тоді — прощавайте, мрії про підписання Угоди про асоціацію з ЄС...

Знайти вихід із ситуації, яка склалася, нині ще можна. Найкращим виходом було б оголосити у всіх “проблемних округах” повторні вибори. Так, провладна частина Ради втратить на таких виборах чи не всі “спірні” депутатські мандати. Але влада в цілому зберегла б легітимність і могла б сподіватися на нормальні відносини із Заходом. А про Україну перестали б говорити як про країну, яку “опустили”.

Схожі новини