Передплата 2024 «Добра кухня»

Уряди змінюються, але сусіди залишаються: у Словаччині тривають 10-ті Дні України в Кошице

Ювілейні 10-ті Дні України в Кошице цьогоріч проходять з під девізом підтримки українських дітей та біженців

Попри значне охолодження у стосунках між Україною та Словаччиною, після приходу до влади нового уряду, громадськість сусідньої країни продовжує активно підтримувати нашу державу через конкретні дії.

Одним із таких дійових інструментів підтримки є щорічний захід — Дні України у Кошице. Захід об'єднує не тільки поціновувачів української культури і традицій, але й лідерів словацьких неурядових організацій, бізнесу та міжнародних партнерів.

Цього року Дні України присвячені важливій темі — допомозі українським дітям, які постраждали через війну, а також збору гуманітарної допомоги для Збройних Сил України. Дні - це також підтримка незламності українського народу, що відстоює незалежність не лише своєї держави, але й усієї Європи.

Як розповів незмінний організатор Днів України в Кошице, голова організації FEMAN, радник дитячого омбудсмена Словаччини та Амбасадор Закарпаття Едуард Бураш, захід розпочався святою літургією в храмі Народження Пресвятої Богородиці у Кошице, яку відслужив владика Кирило Василь.

FEMAN з 2015 року є головним організатором Днів України, що стали унікальним транскордонним проєктом, спрямованим на розвиток співробітництва між Україною та Словаччиною у сферах культури, освіти, економіки, спорту та гастрономії. Кошице ж є стратегічно важливим містом, яке є воротами до України та Євросоюзу, що робить цей захід особливо значущим для подальшого розвитку відносин між сусідніми країнами.

Дні України у Кошице також стали важливою платформою для обговорення економічних питань та міжнародної співпраці. У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування Закарпаття, Львівщини, Чернівеччини, Одеси, Чернігова та інших регіонів. На Дні України вже вдруге завітав і Едуард Хегер, експрем'єр Словаччини.

На форумі йшлося можливості інвестицій та відновлення України після війни. Представники словацьких і міжнародних компаній, зокрема SEZ Krompachy, оголосили про свою участь у будівництві реабілітаційного центру в Ужгороді для постраждалих внаслідок війни.

Гуманітарна панель «Поточне становище дітей в Україні, українських дітей у Словаччині та можливості їм допомоги» зібрала представників словацьких, українських і міжнародних організацій. Спікери ділилися досвідом та обговорювали подальші ініціативи щодо підтримки найуразливіших категорій населення, особливо дітей, які потребують соціальної допомоги та захисту.

Однією з найпомітніших акцій стало безперервне плетіння маскувальних сіток для українських військових. Протягом перших шести днів у волонтерському центрі «Сплетіння» всі охочі могли долучитися до цього важливого процесу. Наразі вже завершили десяту сітку, яку невдовзі відправлять на передову для допомоги українським захисникам. Ця акція стала символом солідарності між словацьким та українським народами у боротьбі за мир.

Ще однією ключовою подією Днів України стала традиційна «Ветеранська миля» — забіг за участю ветеранів російсько-української війни, які залишилися без кінцівок, але продовжують боротися за життя та демонструють неймовірну силу духу. Забіг пройшов у Культурпарку Кошице, де до ветеранів долучилися й інші учасники, виказуючи таким чином підтримку героїв, які борються за незалежність України.

Крім іншого цьогоріч Дні України в Кошице також включали багату культурну програму. Ужгородський пресклуб організував фотовиставку фотокора «Укрінформу» Сергія Гудака «Закарпаття і війна: Два непрості роки», яка показує події на Закарпатті від початку повномасштабного вторгнення. Фотографії розповідають про непростий шлях цього регіону, а також про невидимі, на перший погляд, страждання і виклики, з якими зіткнулися українці під час війни.

Окрім цього, у рамках заходу пройшов традиційний кулінарний фестиваль, де відвідувачі могли скуштувати українські страви та насолодитися гостинністю української культури.

Цікавою особливістю цього року стала залученість не лише європейських країн, але й далекого Тайваню. Словацькі неурядові організації через міжнародні проєкти змогли залучити з цієї країни понад мільйон євро для допомоги українцям. Це свідчить про широку підтримку та про готовність міжнародної спільноти допомагати нашій країні у відновленні та подоланні наслідків війни.

Дні України в Кошице показують, що попри складну політичну ситуацію, громадянське суспільство Словаччини продовжує робити все можливе, щоб допомогти Україні у її боротьбі за свободу та незалежність.

Організатор заходу Едуард Бураш, підсумовуючи подію у розмові з нашим кореспондентом висловив важливу думку: «Ми живемо не лише 5 років. І після будь-якого уряду Україна продовжуватиме бути нашим сусідом, тому треба дивитися у перспективу і працювати на перспективу розвитку наших відносин».