Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що таке ГРЗ і ГРВІ

Якщо з’являються нежить, біль у горлі і підвищується температура тіла, людина самостійно ставить собі діагноз «застуда» і не звертається у клініку для призначення лікування. Це одна з найбільших помилок, адже в медицині не існує такого терміну, як «застуда»

ГРЗ — гостре респіраторне захворювання. Виникає вна­слідок потрапляння в організм бактеріальної, атипової і вірусної інфекцій. Виходячи з такого роз­маїття причин виникнення, стає зрозуміло, що ГРЗ — загальний термін респіраторних захворю­вань.

ГРВІ - гостра респіраторна вірусна інфекція. Респіраторні захворювання вражають дихаль­ні шляхи. Коли хвороба виникає раптово, йдеться про гострий пе­ребіг. У природі існує понад 200 вірусів, які вражають ніс, трахею, глотку і гортань.

Щоб повноцінно визначи­ти, який із вірусів став причи­ною захворювання, необхідно обов’язково пройти медичне об­стеження і провести низку аналізів.

ГРЗ — це ціла група захворю­вань, які викликають інфекцію дихальних шляхів. Збудниками інфекції виступають всі мікроор­ганізми — віруси, бактерії, деякі грибки. ГРВІ - поняття вужче. Це захворювання, викликане безпо­середньо вірусом. ГРВІ є різно­видом ГРЗ.

Види ГРЗ:

  • Ларингіт — запалення слизових оболонок гортані.
  • Риніт — запалення слизової оболонки носа.
  • Тонзиліт — запалення глоткових і піднебінних мигдаликів.
  • Фарингіт — запалення слизо­вої оболонки і лімфоїдної тканини глотки.
  • Бронхіт — запалення слизової оболонки бронхів.
  • Бронхіоліт — запалення нижніх дихальних шляхів (бронхіол).
  • Назофарингіт — запальний процес в оболонках носоглотки, найчастіше є ускладненням після фарингіту або ларингіту.

Причини виникнення ГРЗ — величезна кількість мікроорга­нізмів. Особливо поширеними причинами є віруси грипу, адено­віруси, риновіруси, стрептококи.

Симптоми ГРЗ: температу­ра підвищується до 38 граду­сів; нежить; запалення слизових оболонок очей; втома, відчуття слабкості, підвищений рівень пітливості; нудота і блювання; охриплість, біль у горлі, кашель. Бактерія або вірус, проникаючи через верхні дихальні шляхи, зу­пиняється на слизовій оболонці та починає її пошкоджувати. Су­проводжується це набряком та запаленням слизової оболонки. Якщо імунітет людини знижений, патоген швидко опускається в дихальний тракт, по дорозі по­шкоджуючи оболонку носоглот­ки. Зазвичай після перенесеного захворювання у людини повинен сформуватися стійкий імунітет, але через велику кількість різно­видів і збудників захворювання можна хворіти часто і по-різному, тому й способи лікування ГРЗ мо­жуть відрізнятися залежно від клі­нічної картини захворювання.

Симптоми ГРВІ: захворюван­ня характеризується симптома­ми, які практично не відрізняють­ся від ГРЗ. Серед них: підвищення температури тіла до 38 градусів, нежить з рясними виділеннями, сльозоточивість очей. Найчастіше хвороба супроводжується сухим кашлем.

Особливо важливо не залиша­ти хворобу без уваги. Без медика­ментозного лікування вона може спровокувати ускладнення на інші органи і принести непоправні наслідки. Для ефективного ліку­вання необхідно провести лабо­раторні дослідження і визначити збудника.

Правила лікування захворю­вань: в організм має надходити максимальна кількість рідини; дотримання дієти. Їжа має бути не гаряча, не груба, бажано одно­рідної консистенції; дотримання суворого постільного режиму.

Ліки від симптомів застуд. Можна застосовувати препарати для лікування горла, які зменшу­ють запальний процес і знімають болючі відчуття. Також ефективні різні розчини для полоскання гор­ла та спреї. Від закладеності носа застосовують судинозвужуваль­ні краплі або спреї, а також, щоб усунути слиз і зменшити набря­клість, — засоби для промивання носа.

Жарознижувальні під час застуди. Ацетилсаліцилова кис­лота; мефенамінова кислота; ібу­профен; парацетамол.

Порошки від застуди. Фар­мацитрон, фервекс, німесил.

Противірусні ліки. Арбідол, цитовір-3, аміксин.

Антибіотики під час застуди. Антибіотики застосовують лише на 5−6 день, якщо немає позитив­ної динаміки або стан хворого різ­ко погіршується. Найефективніші - цефалоспорини, фторхінолони, макроліди та пеніциліни.

Лікування в домашніх умо­вах. Щоб приготувати більшість народних засобів від застуди, не потрібні спеціальні навички. Ба­гато з них не тільки корисні, а й досить приємні на смак. В осно­вному в рецептах використову­ють такі інґредієнти: мед; імбир; малина; молоко; часник; лимон; лікувальні трави.

Юрій Червінський.