Передплата 2024 ВЗ

Легендарний птах додо повернеться на Маврикій

Вид, повністю вимерлий наприкінці XVII століття, відтворять за послідовністю ДНК

Фото In Pictures
Фото In Pictures

Американська компанія Colossal Biosciences, що займається біотехнологіями й генною інженерією, підписала угоду з неурядовою організацією Mauritian Wildlife Foundation. Йдеться про відтворення легендарного птаха додо, абож маврикійського дронта, інформує ВВС. Ці великі птахи, що важили близько 20 кг, вимерли ще у 1680-х роках.

Угоду підписано через десять місяців після того, як компанія Colossal Biosciences оголосила про плани відтворити вимерлого птаха додо. Чи це можливо? Команда біотехнологів під керівництвом професорки Бет Шапіро, якій вдалося секвенувати (встановити послідовність) ДНК маврикійського дронта, не сумнівається в успіхові.

Птах додо вже давно став таким собі символом вимирання. В англійській мові навіть є вислів dead as dodo, тобто «мертвий як додо»…

«Птах додо, що асоціюється з островом Маврикій, на жаль, нагадує про причетність людини до вимирання диких видів тварин, — зауважив директор MWF із охорони природи Вікаш Татая. — Але тепер наш дронт символізує також зусилля, яких ми докладаємо, або запобігти вимиранню видів. Ми дуже вдячні компанії Colossal Biosciences за обіцянку повернути цей культовий вид, вимерлий у 1680-х роках, у його природне середовище існування».

Додо — вимерлий вид великих птахів із родини голубових, жив тільки на острові Маврикій (південна частина Індійського океану, на схід від Мадагаскару). Про життя дронта в дикій природі майже нічого не відомо.

До вимирання птаха додо спричинилися люди, що прибули на острів. Великі дронти не боялися прибульців, які на них полювали… Дронти вимерли також через знищення їхніх гнізд свинями, завезеними на Маврикій.

Схожі новини