Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Флоренції хочуть боротися з «надмірним туризмом»

Усі вільні помешкання здають подобово гостям міста. Як наслідок, місцеві молоді сім'ї і студенти змушені орендувати житло на околицях…

Столиця Тоскани потерпає від "надмірного туризму". У черзі до Флорентійського собору можна стояти годинами... Фото theflorentine.net.
Столиця Тоскани потерпає від "надмірного туризму". У черзі до Флорентійського собору можна стояти годинами... Фото theflorentine.net.

Місцева влада італійської Флоренції стверджує, що подобова оренда помешкань у центрі міста спричиняє на ринку нерухомості хаос і кризу. Поза тим, на туристів, що «понаїхали» до столиці Тоскани, скаржаться місцеві мешканці, які змушені сусідувати з галасливими гостями.

Уже протягом багатьох років красуня Флоренція потерпає від явища, відомого під назвою overtourism («надмірний туризм»). У столиці Тоскани практично цілий рік перебувають тисячі туристів. А під час «високого» сезону Флоренцію «окупують» десятки тисяч гостей, які приїжджають, аби побачити перлини італійського Відродження. Насамперед це знаменитий Флорентійський собор (Duomo di Firenze, або ж Cattedrale di Santa Maria del Fiore) і палац Галерея Уффіці, де зібрані унікальні твори мистецтва.

Одним із наслідків туристичного буму, який переживає Флоренція, є висока вартість номерів у готелях. Саме у столиці Тоскани цього року був зафіксований національний рекорд зі зростання вартості проживання: порівняно з 2022 роком, ціни у готелях зросли на понад 40%! Знайти готель, ніч у якому коштує менше 100 євро, у Флоренції практично не можливо (найчастіше за номер треба заплатити від 150 до 200 євро).

Замість дорогого готелю — дешевша квартира

Тож не дивно, зазначає італійське видання Il Sole-24, що у районах Флоренції, розташованих неподалік від її історичного центру, постійно зростає кількість помешкань, які подобово здають туристам. Такі квартири пропонують, зокрема, на різних мережевих ресурсах, причому коштують ці помешкання дешевше, ніж номери у готелях.

Як наслідок, тисячі помешкань у будинках у центрі Флоренції практично постійно займають туристи. Багатьом місцевим жителям, які змушені сусідувати з гостями столиці Тоскани, це не подобається. Флорентійці скаржаться на туристів місцевій владі, мовляв, «понаїхали тут» і спати по ночах не дають…

Мер Флоренції Даріо Нарделла каже, що безконтрольному розширенню ринку подобової оренди треба покласти край. «Це вже структурна проблема», вважає міський голова. Мовляв, через збільшення кількості «подобових» квартир для туристів у Флоренції бракує помешкань, які можна орендувати надовго, а ті, що є, коштують дуже дорого. Як наслідок, молоді сім'ї і студенти змушені селитися у віддалених районах… За словами керівників міста, «надмірний туризм» у Флоренції уже призвів до гострої житлової кризи.

Схожі новини