Передплата 2024 «Добра кухня»

Туристів у Варшаві вже майже як до пандемії

Серед іноземних гостей, які відвідують польську столицю, найбільше британців і німців

Мальовничий парк Łazienki Królewskie — одна з найпопулярніших туристичних атракцій Варшави. Фото wikipedia.org.
Мальовничий парк Łazienki Królewskie — одна з найпопулярніших туристичних атракцій Варшави. Фото wikipedia.org.

За даними дослідження «Туризм у Варшаві. Звіт 2022», минулого року туристичний потік у польській столиці зріс, порівняно з 2021-м, аж на 78% (до рівня допандемічного 2019 року бракувало лише 11%). Як інформує Столичний офіс туризму, торік Варшаву відвідали 9 мільйонів гостей, зокрема, 1,9 мільйона іноземців, серед яких переважали британці й німці.

Найбільше внутрішніх туристів приїжджали минулого року до Варшави зі Шльонського (Силезького), Малопольського й Поморського воєводств. Причому гостей з Польщі у Варшаві торік було лише на два відсотки менше, ніж 2019-го, тобто до ковідної пандемії.

«Звіт демонструє, що після перерви в подорожах, спричиненої пандемією COVID-19, туристи все охочіше приїжджають до нашого міста, — зазначив директор Столичного офісу туризму Павел Морас. — Це дуже добра новина також для жителів столиці, адже понад 80% варшав’ян відзначають, що розвиток туризму в нашому місті впливає на їхнє життя позитивно».

Минулого року в столиці Польщі з’явилося 239 нових закладів розміщення, зокрема, три готелі. Загалом пропозиція для туристів зросла на понад 4 тисячі місць. Зараз у Варшаві будують або ж планують будувати ще 15 готельних об'єктів.

2022-го в польській столиці відбулося майже 9 тисяч різних заходів — корпоративних і мотиваційних семінарів, конференцій, конгресів, ярмарків і виставок. У них узяли участь понад 1,2 мільйона осіб. Отже, «індустрія заходів» також відновлюється після пандемії, хоче ще не досягла рівня, який був до 2020 року.

Найбільшою популярністю серед туристів користувалися торік такі туристичні атракції Варшави, як парк Łazienki Królewskie, Музей палацу короля Яна ІІІ у Віланові, Королівський замок, Центр науки «Коперник» і Національний стадіон, збудований до футбольного Євро-2012.

«Хочемо, щоб Варшава була дедалі привабливішим містом — також для туристів, — коментує президент мер Варшави Рафал Тшасковський. — Цьому служать наші інвестиції у межах Нового центру Варшави, зокрема, будівництво Музею сучасного мистецтва. Найближчим часом планується відкриття пішохідно-велосипедного мосту на Праґу (район Варшави — Г.Є.). Дуже тішимося, що саме Варшава завоювала почесний титул European Best Destination 2023 («Найкращий європейський напрямок»).

Нагадаємо, у престижному рейтингу «Найкращий європейський напрямок» Варшава цього року набрала понад 142 тисячі голосів (попереднім рекордсменом конкурсу був португальський Порту, який 2017-го переміг із 138 тисячами голосів), обійшовши грецькі Атени, які зайняли друге місце (91 тисяча). Усього в опитуванні порталу European Best Destination узяли участь 686 тисяч осіб (48% з них — європейці) зі 178 країн світу. До топ-6 лавреатів конкурсу увійшли також словенський Марибор, австрійський Відень, італійська Чітаделла й німецький Ессен.

«Титул European Best Destination-2023 — не лише відзнака, а й конкретна користь, — констатує видання wasaturystyka.pl. — Досвід попередніх міст-переможців, як от польського Вроцлава, португальського Порту чи словенської Любляни, показав, що кожне місто-переможець ставало ще популярнішим. Про нього пишуть найбільші галузеві ЗМІ світу, а туристи з усього світу починають планувати туди поїздки. У містах-переможцях попередніх років туристичний потік зростав у кільканадцять разів. А у випадку хорватського Загреба, який три роки поспіль перемагав у категорії Best Christmas Market „("Найкращий Різдвяний ярмарок“), це зростання становило аж 41 відсоток».

Схожі новини