Передплата 2024 «Добра кухня»

У Туркменістані «голять» бородатих

Молодих чоловіків не пускають у літаки — поки не позбудуться борід. Кажуть, «має бути як у паспорті, інакше не можемо вас ідентифікувати»…

Напевно, бородаті молоді чоловіки нагадують владі Туркменістану ісламських терористів... Колаж RFE/RL.
Напевно, бородаті молоді чоловіки нагадують владі Туркменістану ісламських терористів... Колаж RFE/RL.

У авторитарному Туркменістані поліція розпочала боротьбу з… бородами молодих чоловіків, змушуючи тих голитися. Як повідомляє Радіо «Вільна Європа», бородатих туркменів не пускають у літаки й потяги.

Згідно з ісламською традицією (принаймні, тією, яка склалася у країнах Центральної Азії), мусульманин має носити бороду завдовжки щонайменше у кулак. Але, схоже, президентові Туркменістану Сердару Бердимухамедову (сину колишнього президента Гурбангули Бердимухамедова), який має у цій пустельній ексрадянській республіці майже абсолютну владу, бородаті чоловіки молодого й середнього віку нагадують ісламських терористів…

Радіо «Вільна Європа» поспілкувалася з 30-річним туркменом, якого в аеропорту «Туркменбаши» (Ашгабат) не пустили на борт літака саме через надмірну, на думку правоохоронців, «рослинність» на його обличчі.

«Вони сказали „Спочатку поголіть бороду“, — розповів чоловік. — І пояснили, що я маю бути схожий на своє фото у паспорті. Інакше, мовляв, не зможуть мене ідентифікувати». Урешті-решт, паспорт у чоловіка вилучили. Правоохоронці пообіцяли пасажиру-невдасі повернути документ у відділку поліції, — якщо той позбудеться своєї бороди.

Не поголиш бороду, заберемо у відділок

Кілька жителів прибережного міста на заході Туркменістану, інформує Радіо «Вільна Європа», повідомили: нещодавно місцева поліція мала претензії до тамтешніх молодих чоловіків, вимагаючи від них поголити бороди. Інакше, мовляв, заберуть у відділок… Жителі міста, розташованого на березі Каспійського моря, також розповіли, що правоохоронці вимагали від них підписати письмове зобов’язання більше не відрощувати бороди.

Як кажуть співрозмовники Радіо «Вільна Європа», у північному туркменському місті Дашогуз імами почали говорити у мечетях про те, що носити традиційну бороду повинні лише старші люди. У такій авторитарній країні, якою є теперішній Туркменістан, влада керує навіть імамами…

А жінкам заборонили збільшувати груди…

Як нагадує Радіо «Вільна Європи», минулого року певні обмеження щодо зовнішності торкнулися туркменських жінок. Їм, зокрема, заборонили носити «надто тісний» одяг, фарбувати волосся хімічними фарбами й робити пластичні операції, наприклад, збільшувати бюсти. У Туркменістані припинили роботу десятки салонів естетичної медицини, які збільшували тамтешнім красуням губи. А близько 20 бортпровідниць і 50 залізничниць, які, на думку влади, уже пройшли через певні процедури, з роботи звільнили.