Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жабам не щастить. У них смачні лапки…

У ЄС їх активно споживають у Франції, Бельгії, Нідерландах, Італії та Іспанії

Жаб’ячі лапки асоціюються насамперед із французькою кухнею, але їх також їдять в інших країнах Європи. Фото Reuters
Жаб’ячі лапки асоціюються насамперед із французькою кухнею, але їх також їдять в інших країнах Європи. Фото Reuters

Як інформує Euronews, «у 2010−2019 роках країни ЄС імпортували (головно з Індонезії, Албанії і Туреччини) 40,7 мільйона кілограмів жаб’ячих лапок. Це приблизно два мільярди жаб». Автори дослідження у Nature Conservation попереджають: великий попит на жаб’ячі лапки у Європі знищує популяцію жаб на планеті й може призвести до зникнення багатьох видів цих земноводних.

Жаб’ячі лапки асоціюються насамперед із французькою кухнею, але їх також активно споживають в інших країнах Європи. У Старому світі найбільшим імпортером жаб’ячих лапок є Бельгія (понад 28 тисяч тонн у 2010−2019 роках), щоправда, три чверті цього обсягу бельгійці постачають до сусідньої Франції. Далі у рейтингу найбільших у Європейському Союзі покупців жаб’ячих лапок ідуть Франція, Нідерланди, Італія та Іспанія.

Про те, що їхні кулінарні смаки сприяють зникненню місцевих популяцій жаб, французи знають принаймні з 80-х років минулого століття. Саме тоді у Франції майже повністю заборонили комерційний вилов жаб. Зараз 80% жаб’ячих лапок, які їдять європейці, походять з Індонезії.

На жаль, популяції деяких видів жаб в Азії стрімко скорочуються. У звіті, який оприлюднило видання Nature Conservation, йдеться про те, що під загрозою «надмірного вилову» перебувають крабоїдні жаби з Південно-Східної Азії, жаби з острова Ява, а також китайські їстівні. А от жаби з Туреччини, відомі як анатолійські, вже потрапили до переліку видів, що перебувають під загрозою зникнення.

«Надмірна експлуатація цього виду жаб із метою торгівлі жаб’ячими лапками у Франції, Італії і Швейцарії призвела до різкого скорочення чисельності», — зазначили автори дослідження.

На думку авторів дослідження, «ЄС має вжити негайних заходів, аби весь імпорт жаб’ячих лапок відбувався за допомогою єдиної централізованої бази даних, і внести види жаб, яким загрожує зникнення, до Регламенту ЄС щодо торгівлі дикими тваринами». Як наголошують учені, зменшення кількості жаб, які ефективно полюють на комах, негативно впливає на екосистеми. Зокрема, у регіонах, де люди активно виловлюють цих земноводних, для боротьби з комахами-шкідниками починають активно використовувати токсичні пестициди.

У 70−80-х роках минулого століття основними постачальниками жаб до ЄС були Індія і Бангладеш, але після того, як тамтешні популяції земноводних різко скоротилися, уряди цих країн припинили цей експорт. Автори звіту в Nature Conservation закликають інших експортерів учинити так само. Але… Пропозицію визначає попит. А любителів жаб’ячих лапок у Європі аж ніяк не поменшало…

Схожі новини