Передплата 2024 «Добра кухня»

На сонячних батареях — до Книги рекордів Ґіннеса

1000 км унікальне авто подолало менш ніж за 12 годин

Середня швидкість Sunswift 7 на дистанції 1000 км становила майже 85 кілометрів на годину. Фото Sunswift TV.
Середня швидкість Sunswift 7 на дистанції 1000 км становила майже 85 кілометрів на годину. Фото Sunswift TV.

Створений в Австралії автомобіль на сонячних батареях проїхав тисячу кілометрів зі середньою швидкістю майже 85 км на годину. Авто під назвою Sunswift 7 подолало дистанцію за 11 годин 52,08 хвилини, покращивши попереднє досягнення з Книги рекордів Ґіннеса на 8 хвилин.

Середня швидкість Sunswift 7 на дистанції 1000 км становила майже 85 кілометрів на годину, завдяки чому команда Sunswift Racing встановила новий світовий рекорд у номінації «Найшвидший електромобіль на дистанції 1000 км на одному заряді».

Аби менше «жерла», кондиціонер не встановлювали

Унікальний транспортний засіб придумали й збудували студенти австралійського Університету Нового Південного Уельсу (UNSW) у Сіднеї. Тестовий заїзд відбувся на трасі Австралійського дослідницького центру автомобільної промисловості (AARC) у Венслідейлі, штат Вікторія. Під час побиття попереднього рекорду Sunswift 7 проїхав 240 кіл трасою AARC Highway Circuit — це більше, ніж відстань між Сіднеєм і Мельбурном.

На 100 кілометрів дистанції автівка споживала лише 3,8 кіловат-годин. Для порівняння, найбільш економні серійні електромобілі споживають близько 15 кіловат-годин на 100 км. Щоправда, щоб зменшити вагу (Sunswift 7 важить 500 кг, це близько чверті ваги «Тесли»), і відповідно зробити машинку економнішою, подушки безпеки й кондиціонер на «сонячне» авто не встановлювали.

Схожі новини