Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Польща навчатиме резервістів і військових запасу

Загалом — 200 тисяч осіб, у тому числі тих, що взагалі не служили

Наступного року десятки тисяч цивільних поляків тренуватимуться на військових полігонах. Фото Forum.
Наступного року десятки тисяч цивільних поляків тренуватимуться на військових полігонах. Фото Forum.

У Міністерстві національної оборони Польщі заявили, що 2023 року військовий вишкіл пройде рекордна кількість громадян. На полігонах навчатимуть загалом 200 тисяч резервістів і військовослужбовців запасу (не старших 55 років).

У проєкті постанови військового відомства Польщі йдеться, що «2023 року передбачено призов на навчання до 200 тисяч осіб, у тому числі військовослужбовців Військ територіальної оборони й Добровільної служби загального й активного резерву, а також до 17 тисяч 128 осіб — для проходження професійної військової служби».

Начальник Центрального військового бюро комплектування полковник Мирослав Брись повідомив, що на навчання резервістів призвуть також певну кількість осіб, які раніше не пройшли жодної військової підготовки. Насамперед ідеться про осіб, які мають потрібний армії фах. Наприклад, на військові навчання можуть призвати лікарів, медсестер, санітарів, айтішників, водіїв і юристів.

За планом, навчання польських резервістів і військових запасу триватимуть не більше двох тижнів. «Сподіваюся, це дозволить цим солдатам освіжити свої навички й підготуватися до роботи з озброєнням і технікою, яка надходить до військових частин», — підсумував полковник Брись.

Тим часом, за даними соціологів, понад половина поляків вважають, що через загрозу російського вторгнення заплановані міноборони РП військові вишколи є доцільними. На замовлення видання Wirtualna Polska компанія United Surveys запитала поляків, чи треба проводити військові навчання за участю цивільних, які мають певну військову кваліфікацію. 24,9% респондентів відповіли «однозначно так», і ще 29,9% - «радше так».

Схожі новини