Передплата 2024 «Добра кухня»

На філіжанці - усміхнена жертва Голокосту…

Портрет замордованої німецькими нацистами Анни Франк виробник помістив на горнятко зі серії… «Голландська слава»

Нідерландська компанія-виробник визнала свою помилку й вилучила з продажу філіжанку із зображенням Анни Франк. Фото Blond Amsterdam.
Нідерландська компанія-виробник визнала свою помилку й вилучила з продажу філіжанку із зображенням Анни Франк. Фото Blond Amsterdam.

Після протестів нідерландський виробник посуду Blond Amsterdam вилучив із продажу філіжанки із зображенням усміхненої Анни Франк, єврейської дівчинки, замордованої нацистами під час Другої світової війни.

Як інформує німецька агенція DPA, компанія-виробник пояснила, що серія Dutch Glory («Голландська слава»), частиною якої є горнятко з Анною Франк, мала на меті «пробудити позитивні спогади про ландшафти й героїв Нідерландів».

«Веселий образ Анни Франк на кавовій філіжанці Dutch Glory дуже недоречний, — прокоментував Ізраїльський центр інформації і документації (CIDI) у Нідерландах. — Це невдалий контекст. На жаль, доля Анни Франк не була прикладом „голландської слави“. Було би краще, якби цей посуд прибрали з ринку».

«Трагедія Анни не має нічого спільного з «голландською славою»

Зображення усміхненої Анни Франк із щоденником у руці, поруч із вітряком, ковзанами й голландським пудингом, розкритикували також користувачі соціальних мереж. «Анна Франк на столовому посуді. Це справді відбувається», — прокоментував один із них. Інший нагадав, що родина Анни Франк 1939 року подавала заяву на отримання громадянства Нідерландів, але не одержала його. «Історія Анни Франк — трагічна. Вона не має нічого спільного з «голландською славою», — підкреслив інший користувач.

Нагадаємо, Анна Франк (1929−1945) протягом двох років переховувалася від німецьких окупантів у фліґелі в Амстердамі, разом зі своєю родиною та чотирма іншими євреями. Увесь той час Анна Франк вела щоденник, який згодом став відомим усьому світу. «1944 року їхній сховок викрили, а усіх, хто там був, нацисти вивезли до концтаборів. Вижив лише батько Анни, Отто», — нагадує DPA.

Схожі новини