Передплата 2024 «Добра кухня»

Вазу за кілька тисяч євро продали за… 9 мільйонів!

Аукціонний дім Osenat попередив, що «антикварний» лот насправді виготовлено у 20-му столітті. Але китайські учасники торгів не повірили…

Вазу з порцеляни, що має сферичну основу й довгу "шийку", прикрашають зображення драконів і хмар. Де саме й коли виготовили цю посудину, достеменно не відомо... Фото osenat.com.
Вазу з порцеляни, що має сферичну основу й довгу "шийку", прикрашають зображення драконів і хмар. Де саме й коли виготовили цю посудину, достеменно не відомо... Фото osenat.com.

Порцелянову вазу, виконану «в стилі Tianqiuping», виставив на торги у Фонтенбло поблизу Парижа (Франція) аукціонний дім Osenat. Як повідомила CNN, власник лота, який знайшов його в будинку своєї бабусі-небіжчиці, сподівався одержати за цю китайську вазу від 1500 до 2000 євро. Але аукціон завершився сенсаційно: цей лот продали аж за 9,12 мільйона євро!

Посудину з порцеляни, що має сферичну основу й довгу «шийку», прикрашають зображення драконів і хмар. Де саме й коли виготовили цю вазу, достеменно не відомо. За інформацією CNN, жінка, чий онук виставив цей лот на аукціон дому Osenat, була затятою колекціонеркою творів мистецтва.

Експерти аукціонного дому Osenat оголосили, що вазу, виконану у популярному в Китаї 18-го століття стилі Tianqiuping, насправді виготовили набагато пізніше, а саме — у 20-му столітті. Мовляв, це ніякий не антикваріат, а звичайна сучасна підробка… Однак, коли ваза з’явилася у каталозі Osenat, фахівці аукціонного дому одержали близько 400 запитів щодо цього лоту, переважно з Китаю. Як наслідок, аукціонний дім був змушений обмежити кількість учасників торгів до 30, причому кожен із них мав внести солідну заставу.

Попри оцінку експертів дому Osenat, китайські учасники торгів були впевнені, що ваза з драконами датується саме 18-м століттям. А відтак, боротьба за цей лот була запеклою. Коли ціна перевалила за 5 мільйонів євро, 10 учасників аукціону продовжили змагання… Урешті-решт, вазу продали за 9,12 мільйона євро. Президент аукціонного дому Жан-П'єр Осена заявив, що остаточна сума продажу перевищила попередній рекорд на торгах його компанії, встановлений ще 2007 року. Тоді шаблю, якою французький імператор Наполеон був озброєний 1800 року в битві при Маренґо, продали за 4,8 мільйона євро.

Месьє Осена додав: його експерти й надалі переконані, що вазу в стилі Tianqiuping 18-го століття виготовили на кількасот років пізніше. Утім, досвідчений аукціоніст визнав: те, що китайські учасники торгів вважали цей лот набагато старшим, його аніскільки не розчарувало…

Схожі новини